ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Dekra: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ασφαλή όσο και τα συμβατικά

Ακολουθήστε το caroto.gr στο Google News για άμεση ενημέρωση
Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Göttingen, η πασίγνωστη γερμανική εταιρία πιστοποιεί πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απόλυτα ασφαλή.

Στο ερώτημα αν τα συμβατικά αυτοκίνητα προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας η Dekra απαντά πως όχι. Σε δοκιμές που έκανε σε ένα μάλιστα προηγούμενης γενιάς Nissan Leaf και σε ένα Renault Zoe το πόρισμα ήταν πως η προσφερόμενη παθητική ασφάλεια βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα τα crash-test περιλάμβαναν δοκιμές μετωπικής και πλευρικής πρόσκρουσης σε στύλο προσομοιώνοντας ένα δέντρο ή κολόνα ηλεκτροδότησης. Tο αποτέλεσμα ήταν απόλυτα θετικό, καθώς σε κάθε περίπτωση η παραμόρφωση των ηλεκτρικών μοντέλων ήταν απόλυτα συγκρίσιμη με αυτή των συμβατικών

Η ταχύτητα πρόσκρουσης ήταν στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα 64 χλμ./ώρα του Euro NCAP. Συγκεκριμένα, το Zoe έπεσε με το πλάι στον στύλο με 60 χλμ./ώρα, ενώ το Leaf με 60 και 75 χλμ./ώρα. Σφοδρότατη και εντυπωσιακή ήταν η μετωπική δοκιμή με 84 χλμ./ώρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως το ηλεκτρικό κύκλωμα υψηλής τάσης και στα δύο αυτοκίνητα αποκοβόταν έγκαιρα ώστε να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά, ούτε καν από την έντονη παραμόρφωση των μπαταριών. H Dekra τονίζει πως ακόμη και στην περίπτωση φωτιάς η εστία περιορίζεται μέσα στο κέλυφος ασφαλείας της μπαταρίας.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!
Back to top button