ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα Audi επικοινωνούν με τα φανάρια κυκλοφορίας στο Ντίσελντορφ

Υπηρεσίες Όχημα-προς-Υποδομή (Vehicle-2-Infrastructure, V2I) όπως το σύστημα Traffic Light Information της Audi, αυξάνουν την άνεση, την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση στους δρόμους – Πιλοτικό έργο της Audi κατέδειξε ότι η επικοινωνία των αυτοκινήτων με τα φανάρια κυκλοφορίας πέτυχε εξοικονόμηση καυσίμου κατά 15%.

Η Audi κάνει ένα βήμα στο μέλλον, ως ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίως που υλοποίησε την επικοινωνία-δικτύωση των μοντέλων παραγωγής της με τα φανάρια κυκλοφορίας. Το Ντίσελντορφ είναι η δεύτερη πόλη στην Ευρώπη (μετά το Ίνγκολσταντ), στην οποία η Audi εισάγει το Traffic Light Information, σε ελεύθερη απόδοση την υπηρεσία πληροφόρησης για το πράσινα φανάρια κυκλοφορίας.

Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, οι οδηγοί μοντέλων της Audi βλέπουν στο κόκπιτ τους πληροφόρηση από το επόμενο φανάρι κυκλοφορίας στην πορεία τους, αυξάνοντας την πιθανότητα να πιάσουν ένα «πράσινο κύμα». Σήμερα στο δίκτυο συμμετέχουν 150 φανάρια κυκλοφορίας. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι περισσότερες από τις διασταυρώσεις στο Ντίσελντορφ, 450 από τις συνολικά περίπου 600 εγκαταστάσεις, θα συνδεθούν στο δίκτυο. Οι υπηρεσίες Όχημα-προς-Υποδομή (Vehicle-2-Infrastructure, V2I) όπως το Traffic Light Information  της Audi, αυξάνουν την ευκολία, την ασφάλεια και την εξοικονόμηση καυσίμου στους δρόμους των πόλεων.

Το Traffic Light Information της Audi περιλαμβάνει δύο λειτουργίες: Προτεινόμενη Ταχύτητα με στόχο τα Συνεχόμενα Πράσινα Φανάρια (Green Light Optimized Speed Advisory – GLOSA) και Χρόνο-μέχρι-το-Πράσινο (Time-to-Green). Το GLOSA υπολογίζει την ιδανική ταχύτητα για να επωφεληθεί ο οδηγός από ένα “πράσινο κύμα”. Για παράδειγμα, αν ο οδηγός ακολουθήσει την προτεινόμενη από το σύστημα ταχύτητα, στο επόμενο φανάρι θα φτάσει μόλις αυτό ανάψει πράσινο.

Οι οδηγοί δεν χρειάζεται να επιταχύνουν άσκοπα, δεν αγχώνονται και οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το GLOSA μπορεί επίσης να προτείνει τη σταδιακή μείωση της ταχύτητας περίπου 250 μέτρα πριν από τα φανάρια, ώστε ο οδηγός και τα αυτοκίνητα που τον ακολουθούν να φτάσουν στη διασταύρωση όταν το φανάρι γίνει πράσινο. Αυτό μειώνει το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα» που συντελεί σε άσκοπη κατανάλωση καυσίμου.

Εάν η διακοπή σε κόκκινο φανάρι είναι αναπόφευκτη, αντίστροφη μέτρηση εμφανίζει τα δευτερόλεπτα που απομένουν μέχρι να ανάψει και πάλι το πράσινο. Οι οδηγοί μπορούν να χαλαρώσουν, να πάρουν το πόδι τους από το γκάζι και να εξοικονομήσουν καύσιμο. Μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι οδηγοί κινούνται μέσα στις πόλεις με καλύτερη ενεργειακή απόδοση χάρη στην επικοινωνία του αυτοκινήτου με τα φανάρια κυκλοφορίας. Σε ένα πιλοτικό έργο, η Audi κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 15%.

Η Audi σε συνεργασία με εταιρείες εξειδικευμένες στο έλεγχο της κυκλοφορίας έχει αναπτύξει ένα σύνθετο αναλυτικό αλγόριθμο που υπολογίζει ακριβείς προβλέψεις από τρεις πηγές: από το πρόγραμμα ελέγχου των σημάτων κυκλοφορίας, από τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφορίας καθώς και από ένα συνδυασμό στοιχείων από κάμερες κυκλοφορίας, λωρίδες ανίχνευσης στην επιφάνεια του δρόμου, δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία λεωφορείων και τραμ και τέλος, των κουμπιών που πιέζουν οι πεζοί προκειμένου να διακόψουν την κυκλοφορία για να διασχίσουν με ασφάλεια το δρόμο.

Ο αλγόριθμος πρόβλεψης είναι σε θέση ακόμα και να αυτοβελτιώνεται συνεχώς, λαμβάνοντας υπ’ όψη για παράδειγμα τον όγκο της πρωινής κυκλοφορίας ή τις διαφορετικές ώρες που σχολούν τα παιδιά από βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία. Αλλά και το ίδιο το σύστημα αυτοβελτιώνεται καθώς λαμβάνει σήματα από τα αυτοκίνητα Audi, μόλις το οπίσθιο τμήμα τους περάσει τη διασταύρωση, ελέγχοντας το ίδιο την ακρίβεια λειτουργίας του.

Το Traffic Light Information της Audi τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2016 στο Λας Βέγκας. Σήμερα, αυτή η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 10.000 διασταυρώσεις στις Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.000 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το Traffic Light Information λειτουργεί σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα Audi e-tron, A4, A5, A6, A7, A8, Q3, Q7 και Q8. Προαπαιτούμενο είναι το πακέτο Audi connect Navigation & Infotainment, η προαιρετική αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας μέσω κάμερας και φυσικά, η ύπαρξη κατάλληλης υποδομής στα φανάρια κυκλοφορίας της εκάστοτε πόλης.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!