NEA

Το Skoda Enyaq iV είναι το νέο ηλεκτρικό της μάρκας [vid]

Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο παραγωγής της SKODA που βασίζεται στην πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων MEB – Πρώτη παρουσίαση του μοντέλου, με καμουφλάζ, στην Ιρλανδία, στις αγορές από το νέο έτος.

Πανέμορφο, αποδοτικό, ηλεκτρικό: το νέο Skoda Enyaq  iV, ακόμα με χαρακτηριστικό καμουφλάζ στους δρόμους της Ιρλανδίας, σηματοδοτεί ένα καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Skoda. Το πρώτο μοντέλο παραγωγής της μάρκας που είναι βασισμένο στη μεταβλητή πλατφόρμα ηλεκτροκίνητων οχημάτων MEB του Volkswagen Group, συνδυάζει χαρακτηριστικές αρετές της SKODA, όπως γενναιόδωροι χώροι και πρακτικότητα με πολύ ελκυστικό design και fun-to-drive αλλά αειφόρο χαρακτήρα.

Επιλογή από τρία μεγέθη μπαταριών και πέντε εκδόσεις ισχύος, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV θα κατασκευάζεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Skoda Auto στη Mladá Boleslav ενώ παράλληλα είναι το πρώτο όχημα του Volkswagen Group στην Ευρώπη, που βασίζεται στην MEB και παράγεται εκτός Γερμανίας.

Πρώτο Skoda βασισμένο στην MEB: ιδανικό για καθημερινή χρήση και αειφόρος, fun-to-drive οδήγηση

Το ολοκαίνουργιο Enyaq  iV είναι ένα τυπικό μοντέλο από τη SKODA της νέας εποχής, αλλά με μια εντελώς νέα ιδέα κίνησης. Το Enyaq  iV είναι ιδανικό για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, προσφέροντας μεγάλες αυτονομίες έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP και γρήγορη φόρτιση. Λόγω του concept του οχήματος, οι σχεδιαστές ήταν σε θέση να οργανώσουν το εσωτερικό του Enyaq  iV με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια εμφάνιση που είναι τόσο ελκυστική όσο και σύγχρονη. Επιπλέον, το Enyaq  iV προσφέρει υπερσύγχρονη συνδεσιμότητα καθώς και κορυφαίες λύσεις ψυχαγωγίας-ενημέρωσης σε συνδυασμό με άφθονα Simply Clever χαρακτηριστικά της Skoda.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της Skoda Auto έχει μήκος 4.648 mm, πλάτος 1.877 mm και ύψος 1.618 mm. Το μεταξόνιο είναι 2.765 mm ενώ η χωρητικότητα αποσκευών 585 λίτρα. Το κατώφλι φόρτωσης, το οποίο έχει ρυθμιστεί χαμηλά για ένα SUV, επιτρέπει την εύκολη φόρτωση, ακόμη και για βαριά ή ογκώδη αντικείμενα.

Το ENYAQ  iV θα κατασκευάζεται στη Mladá Boleslav

Το SKODA ENYAQ  iVείναι το πρώτο όχημα του Volkswagen Group στην Ευρώπη που βασίζεται στην MEB και θα κυλήσει από γραμμή παραγωγής εκτός της Γερμανίας. Έχει προγραμματιστεί να κατασκευάζεται στο κεντρικό εργοστάσιο της SKODA AUTO στη Mladá Boleslav και θα μοιράζεται τη γραμμή παραγωγής με μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου μοντέλου, έστω ακόμα με καμουφλάζ, σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των προπωλήσεων. Η παραγωγή θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους ενώ η έναρξη πωλήσεων του SKODA ENYAQ  iV θα ξεκινήσει τις αρχές του 2021. Η «Founder’s Edition», που είναι εξοπλισμένη με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη εμφάνιση, θα περιοριστεί σε 1.895 μονάδες, φόρος τιμής στο έτος ίδρυσης της εταιρείας, πριν από 125 χρόνια.

Δύο κινητήρια συστήματα, τρία μεγέθη μπαταριών, πέντε εκδόσεις ισχύος

Στις εισαγωγικές εκδόσεις, ένας κινητήρας τοποθετημένος πίσω δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργώντας έτσι μια τεχνολογική γέφυρα με την ιστορία και την παράδοση της μάρκας. Οι πιο ισχυρές εκδόσεις διαθέτουν ένα δεύτερο ηλεκτροκινητήρα στο μπροστινό μέρος, για να μεταδίδουν την ισχύ στο δρόμο ακόμα πιο αποτελεσματικά. Στην πιο ισχυρή παραλλαγή του, το SKODA ENYAQ  iV μπορεί να ρυμουλκήσει φορτία έως και 1.200 κιλά, αν χρειαστεί.

Συνολικά πέντε διαφορετικές παραλλαγές ισχύος και τρία μεγέθη μπαταριών προσφέρουν διασκεδαστική αλλά αειφόρο οδήγηση. Ανάλογα με την επιλεγμένη έκδοση, η κίνηση μεταδίδεται είτε στους πίσω τροχούς είτε και στους τέσσερις. Χάρη στις εξαιρετικά αποδοτικές μπαταρίες, τα ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και την αεροδυναμική που είναι εξαιρετική για ένα SUV (Cd από 0,27), το SKODA ENYAQ  iV θα έχει αυτονομία έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Το βασικό μοντέλο είναι το SKODA ENYAQ  iV 50. Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ονομαστική χωρητικότητα 55 kWh (καθαρή χωρητικότητα: 52 kWh). Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 109 kW (148 PS), προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως και 340 χλμ. Αυτή αυξάνεται μέχρι τα 390 χλμ. στο ENYAQ  iV 60 των 132 kW (179 PS), εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh (καθαρή: 58 kWh). Το ENYAQ  iV 80 με  μετάδοση κίνησης στους  πίσω τροχούς παράγει 150 kW (204 PS), έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Η μπαταρία του των 82 kWh (καθαρή: 77 kWh) χρησιμοποιείται επίσης από τις δύο εκδόσεις που είναι εφοδιασμένες με ένα δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, τοποθετημένο εμπρός και συνεπώς με κίνηση σε όλους τους τροχούς: τα ENYAQ  iV 80X και ENYAQ  iV vRS, τα οποία παράγουν 195 kW (265 PS) και 225 kW (306 PS) αντίστοιχα. Το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δευτερόλεπτα και έχει μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Η μέγιστη αυτονομία και των δύο τετρακίνητων εκδόσεων φτάνει μέχρι τα 460 χλμ..

Επαναφόρτιση στο 80% σε μόλις 40 λεπτά με ταχυφορτιστή

Το SKODA ENYAQ  iV μπορεί να φορτιστεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από την συμβατική υποδοχή 230 Volt οικιακής πρίζας με έξοδο εναλλασσόμενου ρεύματος 2,3 kW, το όχημα μπορεί επίσης να φορτιστεί άνετα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι (ή την παραμονή στο γραφείο) χρησιμοποιώντας ένα Wall Box ισχύος έως και 11 kW. Αυτή διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας. Οι σταθμοί γρήγορης φόρτισης DC με ισχύ φόρτισης 125 kW αποτελούν την τρίτη επιλογή. Μπορούν να επαναφορτίζουν τη μπαταρία του ENYAQ  iV από το 10% στο 80% σε μόλις 40 λεπτά .  

Σημείο αναφοράς του νέου SKODA ENYAQ  iV είναι το καινοτόμο εσωτερικό του, το οποίο προσφέρει ένα εντελώς νέο αίσθημα ευρυχωρίας. Το μοντέλο προσφέρει επίσης υπερσύγχρονες λύσεις συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας. Ο οδηγός απολαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες μέσω μιας κεντρικής οθόνης 13 ιντσών που μοιάζει να αιωρείται στο χώρο και, εάν είναι επιθυμητό, ​​ένα head-up display επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Μια μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο εξασφαλίζει ότι όλες οι εφαρμογές είναι πάντα ενημερωμένες.

Το ENYAQ  iV είναι ιδανικό για οικογένειες και πελάτες με σύγχρονο lifestyle, που αναζητούν ένα ηλεκτρικό όχημα κατάλληλο για καθημερινή χρήση, χάρη στην ευρυχωρία του χώρου επιβατών και τον όγκο αποσκευών των 585 λίτρων αλλά και με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με το λανσάρισμα του ENYAQ  iV, η SKODA παρουσιάζει επίσης ένα νέο concept για το εσωτερικό: αειφόρα και οικολογικά υλικά όπως ο φλοιός της ελιάς χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν από μεγάλη γκάμα νέων σχεδίων.

Η οικογένεια iV: η ηλεκτροκίνηση γίνεται μέρος του DNA της SKODA

Τα ηλεκτρικά ή εξηλεκτρισμένα οχήματα της οικογένειας iV της SKODA αποτελούν ένα τέλειο μείγμα πρακτικής αυτονομίας, μοντέρνου, εκφραστικού σχεδιασμού και εξαιρετικά διασκεδαστικής οδήγησης. Επιπλέον, είναι άνετα, ήσυχα και με αειφόρο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα προσφέρουν άφθονα αποθέματα ισχύος. Η ροπή ενός ηλεκτροκινητήρα είναι διαθέσιμη αμέσως, από μηδενικές στροφές, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα μπορούν να επιταχύνουν συνεχώς και σταθερά χωρίς να απαιτούν αλλαγές ταχύτητας. Η state-of-the-art συνδεσιμότητα σε συνδυασμό με εκτεταμένη επικοινωνία ανάμεσα στα οχήματα και τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού, αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας της SKODA να προσφέρει με τα iV άριστη σχέση ποιότητας/τιμής και την άνεση και ευεξία του καθιστικού ενός σπιτιού σε ένα αυτοκίνητο, στο δρόμο.

Με την εισαγωγή του ENYAQ  iV, η SKODA συνεχίζει με την εκστρατεία ηλεκτροκίνησής της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019 με το CITIGOe iV και το SUPERB iV. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της μάρκας, προγραμματίζεται να παρουσιαστούν περισσότερα από δέκα ηλεκτροκίνητα μοντέλα iV μεταξύ του 2019 και του τέλους του 2022. 125 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, η SKODA εισήλθε στην εποχή της ηλεκτρικής κινητικότητας και την καθιστά κεντρικό στοιχείο του DNA της και – τώρα που τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορούν να προσφέρουν εκδόσεις κατάλληλες για καθημερινή χρήση σε προσιτές τιμές και οι υποδομές φόρτισης συνεχώς βελτιώνονται – η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην ιστορία της εταιρείας μέχρι σήμερα, η SKODA AUTO θα έχει επενδύσει συνολικά δύο δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων μοντέλων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για νέες λύσεις κινητικότητας, μέχρι το 2021. Στόχος, η ανάπτυξη και μετεξέλιξή της από παραδοσιακός κατασκευαστής αυτοκινήτων στην «Simply Clever εταιρεία με τις καλύτερες λύσεις κινητικότητας», με αειφορία στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στις υπηρεσίες.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!