NEA

H ταχυφόρτιση δεν είναι τόσο φτηνή όσο δείχνει…

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι οικονομική στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς ρεύματος AC. Στην ταχυφόρτιση DC όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ούτως ή άλλως η ισχυρή DC φόρτιση δεν είναι ότι καλύτερο για την μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πρακτικά, όμως, κάποιος την χρειάζεται σε μεγάλες διαδρομές και για αυτό τέτοιου είδους ταχυφορτιστές συνήθως τοποθετούνται σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους όπου απαιτείται μια φόρτιση π.χ. μισής ώρας για να δώσει 100-200 χιλιόμετρα αυτονομίας (ανάλογα με τις προδιαγραφές της μπαταρίας).

Αφορμή για το κόστος της ταχυφόρτισης έρχεται το πρόγραμμα We Charge που ανακοίνωσε η Volkswagen για το ID.3. Όπως μπορείτε να δείτε υπάρχουν τα Go και Plus με κάποια λογική μηνιαία συνδρομή και φτηνότερη τιμή kWh για όσους φορτίζουν συχνά σε δημόσια σημεία.

Ωστόσο, στο Ionity η φόρτιση είναι αρκετά ακριβή αφού στο Free (δίχως μηνιαία πάγια, υπάρχει τέλος ενεργοποίησης 9,99€) κοστίζει 0,79€/kWh (+0,3 για κάθε φόρτιση). Κάτι που σημαίνει πως μια φόρτιση 40 kWh το κόστος είναι 31,9 ευρώ. Το κοστολόγιο αφορά στην Γερμανία, αλλά είναι ενδεικτικές για μια εικόνα που λογικά θα υπάρχει στην ΕΕ.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

  1. Φυσικά κ δεν είναι φθηνή, όλοι αυτοί οι ταχυφορτιστές και τα σκαψίματα, πως θα πληρωθούν ? Ενας ταχυφορτιστής π.χ. 100 KW κοστίζει μαζί με την εγκατάσταση, το σκάψιμο κλπ κλπ 12.000 ευρώ. Αν φορτίζεις π.χ. 10 αυτοκίνητα την ημέρα (όχι πλήρως), θέλεις ένα μικτό κέρδος 5 ευρώ / αυτοκίνητο για να πείς ότι κάνεις τζίρο το μηχάνημα 50 ευρώ , δηλαδή 20.000 ευρώ τον χρόνο. Αλλά αν φορτίζεις 3 αυτοκίνητα την ημέρα, πρέπει να διπλασιάσεις το κέρδος / αυτοκίνητο για να σου αφήσει 30 ευρώ την ημέρα κέρδος το μηχάνημα, δηλαδή 10.000 τον χρόνο. Αλλά του ιδιοκτήτη θα του κοστίσει = το κόστος της κιλοβατώρας + 10 ευρώ ανά φόρτιση καπέλο, δηλαδή η κιλοβατώρα ουσιαστικά θα πληρώνεται τριπλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!