NEA

Porsche Panamera 2021: Η ώρα της ανανέωσης (video)

Η Porsche αποκάλυψε την ανανεωμένη Panamera, η οποία κερδίζει αισθητά σε δυναμισμό, χάρη στα ενισχυμένα σύνολα και στις μικροαλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση.

Αισθητικά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με την απερχόμενη γενιά. Οι ουσιαστικές διαφορές, ωστόσο, κρύβονται κάτω από το καπό. Και για να ξεκινήσουμε από τα ουσιαστικά, η ανανεωμένη Panamera σταματά να διατίθεται σε έκδοση Turbo. Όχι γιατί δεν υπάρχει υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή, αλλά γιατί αυτή (αυτές, πρακτικά) αναβαθμίζονται σε Turbo S. Αυτό σημαίνει επιπλέον 70 ίπποι ισχύος και 50 Nm ροπής, έτσι ώστε το τελικό νούμερο να φτάνει τα 630 PS και 850 Nm!

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα μία Panamera Turbo S κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ γύρου στο Nurburgring. Με τη σημαντική αυτή αύξηση στην ισχύ, τα πρώτα 96 km/h αναγράφονται στο κοντέρ σε μόλις 2,9 sec, τιμή βελτιωμένη κατά μισό δευτερόλεπτο, σε σχέση με το χρόνο της σημερινής Panamera Turbo. (3,0 sec στην έκδοση Executive, καθώς είναι βαρύτερη). Το τετράλιτρο V8, twin-turbo σύνολο δείχνει να παίρνει νέα ζωή, χαρίζοντας και στις τρεις εκδόσεις αμαξώματος, liftback, Sport Turismo και LWB, τελική ταχύτητα 315 km/h.

Δεύτερη στη σειρά έρχεται η έκδοση GTS, που διατηρεί τον twin-turbo V8, ανεβάζοντας όμως την ισχύ του κατά 20 ίππους, στα 480 PS. Μία σημαντική αλλαγή έχει και η υβριδική Panamera 4S E-Hybrid, που εστιάζεται όμως στο συσσωρευτή. Στη θέση της υπάρχουσας μπαταρίας οι Γερμανοί μηχανικοί τοποθέτησαν μία καινούρια, με 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα, 17,9 kWh. Έτσι το αυτοκίνητο θα μπορεί να καλύπτει -σε αμιγώς ηλεκτρικό mode- αποστάσεις έως 54 km. Βεβαίως, διατηρεί τον υβριδικό συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα και το twin-turbo V6 συμβατικό μοτέρ των 2,9 λίτρων, που αποδίδουν συνδυαστικά 560 ίππους και 750 Nm ροπής, χαρίζοντας τελική ταχύτητα 298 km/h. Όσο για τις απλές εκδόσεις, χρησιμοποιούν πλέον όλες το V6, twin-turbo σύνολο των 2,9 λίτρων, το οποίο αποδίδει 330 ίππους και 450 Nm ροπής.

Αισθητικά, συναντάμε πλέον στάνταρ την αισθητική SportDesign στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, κάτι που μέχρι τώρα προσφερόταν προαιρετικά. Αλλαγές υπάρχουν στα φωτιστικά σώματα, εμπρός και πίσω, στις νέας σχεδίασης ζάντες, 20 και 21 ιντσών και στις διαφοροποιημένες εξατμίσεις, που λειτουργούν έτσι ώστε με το θόρυβό τους να προσομοιώνουν κινητήρα V8. Γενικά το πίσω μέρος δείχνει πιο αλλαγμένο από το μπροστινό. Σε κάθε όμως περίπτωση, η Panamera έχει αναβαθμιστεί και εδώ, από άποψης στιλ και δυναμισμού.

Βελτιώσεις υπάρχουν φυσικά σε αναρτήσεις και διάφορα άλλα στοιχεία που παρεμβαίνουν στη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, καθώς επίσης καις το εσωτερικό. Το τιμόνι είναι νέας σχεδίασης, ενώ διαφοροποιείται στις κορυφαίες εκδόσεις Turbo S. Τα paddles από πίσω, μπορεί κανείς να τα ντύσει με δέρμα, ενώ τα μπροστινά καθίσματα είναι στάνταρ ηλεκτρικά, προσφέροντας 8, 14 ή ακόμα και 18 διαφορετικές ρυθμίσεις. Οι ανανεωμένες Panamera αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις Ευρωπαϊκές αγορές εντός του φθινοπώρου.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!