ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MBUX Hyperscreen: Το απόλυτο infotainment της Mercedes-Benz (video)

Με ένα ταμπλό-οθόνη, η επερχόμενη ηλεκτρική ναυαρχίδα της Mercedes-Benz, EQS, σκοπεύει να εγκαινιάσει μία νέα εποχή στη σχεδίαση εσωτερικών.

Για όσους νομίζατε πως τα είχατε δει όλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την παρουσίαση της νέας γενιάς MBUX, στην καινούρια S-Class, όχι, αυτό δεν ισχύει. Η Mercedes-Benz είχε μεν εντυπωσιάσει πολύ κόσμο τότε, την πραγματική όμως υπέρβαση περίμενε να την κάνει στις αρχές του 2021, με το MBUX Hyperscreen.

Πρακτικά, αυτό που έκανε ήταν να μετατρέψει όλο το ταμπλό σε μία γυάλινη επιφάνεια από Gorilla glass, ώστε να δείχνει εντυπωσιακή και παράλληλα να είναι ανθεκτική, στο πέρασμα του χρόνου. Και κάτω από αυτή, να προσθέσει μία σειρά από μεγάλες οθόνες τεχνολογίας OLED, για τον πίνακα των οργάνων, το infotainment αλλά και για την ψυχαγωγία του συνοδηγού.

«με το MBUX Hyperscreen, ένα όραμα σχεδιασμού γίνεται πραγματικότητα». Αναφέρει χαρακτηριστικά ο επί κεφαλής σχεδίασης της Daimler, Gorden Wagener. «Συγχωνεύουμε την τεχνολογία με το σχεδιασμό, με έναν συναρπαστικό τρόπο που προσφέρει στον πελάτη άνευ προηγουμένου ευκολία στη χρήση. Αγαπάμε την απλότητα, έχουμε φτάσει σε ένα νέο επίπεδο MBUX».

Για την εξέλιξη των γραφικών και του τρόπου λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος, οι άνθρωποι της Mercedes-Benz βασίστηκαν αρκετά σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν κάτι εντυπωσιακό, που να καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες των πλέον απαιτητικών, χωρίς ωστόσο να δυσκολεύει τον οδηγό στη χρήση του. Φυσικά ο τελευταίος μπορεί να διαχειρίζεται τα πάντα και με φωνητικές εντολές, πέρα από τα ακροδάχτυλά του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να λειτουργήσει όλο αυτό, κρύβει στα σπλάχνα του έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή, με 24 GB RAM και 46,6 GB/s memory bandwidth! Κάτι ακόμα που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η ξεχωριστή οθόνη για την ψυχαγωγία του συνοδηγού προσφέρει επτά διαφορετικά προφίλ λειτουργίας. Για να ενεργοποιηθεί όμως θα πρέπει το αυτοκίνητο να ανιχνεύσει συνοδηγό. Εάν ο οδηγός κινείται μόνος του, τότε για να μην τον αποσπά απεικονίζει μόνο κάποιο απλό μοτίβο.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button