ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ford Vans: προσφέρει προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω smartphones [vid]

Το Guard Mode είναι ένα σύστημα προστασίας υψηλού επιπέδου που προσφέρει σε πραγματικό χρόνο ξεγνοιασιά σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Οι κλοπές van οχημάτων καταγράφουν αύξηση στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, στη Μ. Βρετανία ένα επαγγελματικό van παραβιάζεται κάθε 23 λεπτά. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για κλοπή εργαλείων αυξήθηκαν πάνω από 50% το 2019, με το κόστος κλοπής να μεταφράζεται σε απώλειες 290 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τους Βρετανούς επαγγελματίες, ή 12.746€ κατά μέσο όρο ανά θύμα(1).

Η Ford δημιούργησε τώρα το Guard Mode, ένα σύστημα προστασίας συνδεδεμένο με το όχημα, το οποίο παρακολουθεί τα van οχήματα σε πραγματικό χρόνο και προειδοποιεί τους διαχειριστές μικρών στόλων, τους ιδιοκτήτες-χρήστες και τους οδηγούς μέσω των smartphone τους για ενδεχόμενη παραβίαση της ασφάλειας τους(2).

Με πρόσβαση μέσω του FordPass Pro smartphone app, το Guard Mode είναι το πρώτο στοιχείο που η Ford θα ενεργοποιήσει μέσω over the air (OTA) ενημέρωσης λογισμικού, και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη γκάμα οχημάτων του κατασκευαστή(3).

Πώς λειτουργεί το Guard Mode

Το Guard Mode είναι ενσωματωμένο στο FordPass Pro, την εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που βοηθά τους ιδιοκτήτες να διαχειρίζονται και να ελέγχουν μέχρι πέντε οχήματα, ώστε να διασφαλίζουν μέγιστο λειτουργικό και παραγωγικό χρόνο για το στόλο τους.

Όταν είναι ενεργοποιημένο (για παράδειγμα εκτός των εργάσιμων ωρών της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου), το Guard Mode χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες για να ανιχνεύει πότε κάποιος εισέρχεται στο όχημα, ανοίγει το καπό ή το μεταλλικό κάλυμμα του χώρου αποσκευών, αλλά και πότε βάζει μπροστά τον κινητήρα. Στη συνέχεια, κάνοντας χρήση του FordPass Connect μόντεμ του οχήματος, το Guard Mode στέλνει μία προειδοποίηση στο smartphone του ιδιοκτήτη.

Το Guard Mode μπορεί να στείλει ειδοποίηση ακόμα και αν κάποιος ξεκλειδώσει το όχημα ή το βάλει μπροστά χρησιμοποιώντας ένα κλειδί – κάτι που δεν θα συνέβαινε με ένα συμβατικό συναγερμό και που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σε περίπτωση κλοπής ή αντιγραφής ενός κλειδιού.

Οι οθόνες του Guard Mode στο FordPass Pro app απεικονίζουν τις φορές που κάποιος είχε πρόσβαση στο όχημα, τις αιτίες κάτω από τις οποίες ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, τις ώρες των συμβάντων καθώς και την τελευταία γνωστή θέση του οχήματος.

Σύντομα, οι χρήστες του FordPass Pro app θα μπορούν να προγραμματίζουν την ενεργοποίηση του Guard Mode. Η Ford εξακολουθεί να συνεργάζεται με κατόχους οχημάτων και εταίρους προκειμένου να αναπτύξει και άλλα συστήματα που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ξεγνοιασιά σε εκείνους των οποίων η επαγγελματική δραστηριότητα βασίζεται στο όχημα και το περιεχόμενό του.

Το Guard Mode βασίζεται στις υπάρχουσες προειδοποιήσεις του FordPass Pro, συμπεριλαμβανομένου του Trailer Theft Alert, το οποίο αποστέλλει μία ειδοποίηση εάν ανιχνεύσει αποσύνδεση του τρέιλερ ενώ το όχημα είναι κλειδωμένο.

Over-the-air (ΟΤΑ) ενημερώσεις

Η Ford θα προσφέρει ασύρματα πολλά νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις ποιότητας για τα οχήματα των πελατών μόλις κυκλοφορούν, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την παραγωγικότητα και ελαχιστοποιώντας το «νεκρό» χρόνο για επισκέψεις στο συνεργείο. Για πρώτη φορά σε επαγγελματικό όχημα, το Guard Mode θα είναι το πρώτο νέο στοιχείο που θα ενεργοποιηθεί μέσω μιας ασύρματης (OTA) ενημέρωσης λογισμικού.

Οι τακτικές ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού θα χρησιμοποιούν το FordPass Connect, που τώρα ανήκει στο βασικό εξοπλισμό της πλειοψηφίας των επαγγελματικών οχημάτων Ford. Η συνδρομή για υπηρεσίες συνδεδεμένων οχημάτων FordPass Connect – με μία ευρεία γκάμα απομακρυσμένων υπηρεσιών που βελτιώνουν την άνεση και την παραγωγικότητα μέσω του FordPass Pro app, συμπεριλαμβανομένου του Guard Mode – προσφέρεται τώρα δωρεάν για τους ευρωπαίους πελάτες.

«Τα van μας και τα εργαλεία που περιέχονται σε αυτά βοηθούν τους πελάτες μας να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Με τα FordPass Pro και Guard Mode οι ιδιοκτήτες προστατεύουν τα οχήματα – και την επαγγελματική τους δραστηριότητα – ώστε να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους κλέφτες. Και αυτό είναι μόνον η αρχή. Καθώς η συνδεσιμότητα είναι στάνταρ χαρακτηριστικό όλων των νέων οχημάτων, διακρίνουμε τεράστιες δυνατότητες στην ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων προστασίας που θα βοηθήσουν τους πελάτες μας στην ευημερία της επιχείρησής τους». Mark Harvey, director, Enterprise Connectivity, Ford of Europe.

Υποσημειώσεις

1. https://www.expressandstar.com/news/crime/2019/12/14/west-midlands-branded-van-theft-hotspot/
https://www.insurancetimes.co.uk/news/claims-costs-more-than-double-for-van-tool-theft/1431323.article https://www.whatvan.co.uk/news/2020/theft-from-vans-costs-trade-professionals-264-million-a-year,-survey-finds
2. Το Guard Mode θα ενεργοποιηθεί μέσω ασύρματης ενημέρωσης λογισμικού στα τρέχοντα οχήματα με ενεργοποιημένο FordPass Connect modem, εφόσον χρησιμοποιείται το FordPass Pro app. Τα νέα οχήματα θα φέρουν εγκατεστημένο το Guard Mode ως βασικό εξοπλισμό. Το FordPass Pro app διατίθεται στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, και Μ. Βρετανία. 
3. Για τις απομακρυσμένες λειτουργίες απαιτούνται FordPass Pro app για smartphone, FordPass Connect και δωρεάν συνδεδεμένες υπηρεσίες απαιτούνται (βλέπε όρους FordPass για λεπτομέρειες). Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες και λειτουργίες εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα του δικτύου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των δυνατοτήτων των οχημάτων ενδέχεται να περιορίσει τη λειτουργία των συνδεδεμένων χαρακτηριστικών. Η συνδεσιμότητα του FordPass Pro smartphone app απαιτεί ενεργοποίηση του FordPass Connect στο όχημα. Η εφαρμογή. FordPass Pro είναι συμβατή με κινητά Apple και Android και διατίθεται από το Apple App Store και το Google Play store σε 20 ευρωπαϊκές αγορές.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button