NEA

Opel Combo-e Compact Van: για επαγγελματίες με οικολογικές ευαισθησίες

Μεχώρο φόρτωσης έως 4,4 m3 και ωφέλιμο φορτίο 800 kg. Με ικανότητα ρυμούλκησης 750 kg και σύστημα ελέγχου ευστάθειας τρέιλερ.

 Οι διαχειριστές μικρών επιχειρήσεων και οι επαγγελματίες που αναζητούν ένα όχημα μηδενικών ρύπων με ιδιαίτερα αστικό χαρακτήρα θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση του νέου Opel Combo-e. Εκτός από την κορυφαία αποθηκευτική ικανότητα και το καλύτερο ωφέλιμο φορτίο στην κατηγορία του (έως 4,4 m3 και 800 kg αντίστοιχα), το αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές van του Γερμανού κατασκευαστή μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερις επιβάτες πλέον του οδηγού, στην έκδοση crew van.

Ανάλογα με το στυλ οδήγησης και τις επικρατούσες συνθήκες, το νέο Combo-e μπορεί να καλύψει έως 275 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας ιόντων λιθίου 50 kWh (WLTP2). Οι πελάτες μπορούν να φορτίζουν τη μπαταρία σε περίπου 30 λεπτά έως το 80% της χωρητικότητάς της σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης .

Η ολοκληρωμένη γκάμα κορυφαίων τεχνολογιών και συστημάτων υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνει από λειτουργίες όπως αναγνώριση κόπωσης οδηγού (driver drowsiness alert), αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition), αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης (forward collision alert) με προστασία πεζού και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking).

 Ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια των άλλων χρηστών των δρόμων είναι το Surround Rear Vision, το οποίο βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων με δικυκλιστές και πεζούς όταν το όχημα κάνει δεξιά στροφή. Δύο κάμερες διευρύνουν την ορατότητα στο πίσω και πλαϊνό τμήμα του οχήματος.

Επομένως, το Combo-e van είναι η ιδανική επιλογή ηλεκτρικού αυτοκινήτου για όσους υποστηρίζουν την “πράσινη μετακίνηση”, όπως για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως σε μητροπολιτικές περιοχές όπου η πρόσβαση σε κέντρα πόλεων επιτρέπεται μόνο σε οχήματα μηδενικών ρύπων.

Το νεότερο μέλος της γκάμας αμιγώς ηλεκτρικών LCV της Opel διατίθεται σε δύο μήκη. Το Combo-e μήκους 4,40 m, με μεταξόνιο 2.785mm και ικανότητα μεταφοράς φορτίων 3.090mm, προσφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 800 Kg και χώρο φόρτωσης από 3,3 έως 3,8m3. Επίσης έχει ικανότητα ρυμούλκησης 750 kg – η καλύτερη τιμή στην κατηγορία.

Η μεγάλη XL έκδοση των 4.75 m έχει μεταξόνιο 2.975 mm και χωρητικότητα χώρου φόρτωσης 4.4m3, ενώ μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 3,440 mm. Έξι κρίκοι πρόσδεσης φορτίων στο πάτωμα (και τέσσερις ακόμα προαιρετικοί, τοποθετημένοι σε μεσαίο ύψος) ασφαλίζουν τα πάντα στη θέση τους.

Κυρίαρχο κριτήριο επιλογής του νέου Combo-e για πολλούς επαγγελματίες μπορεί να είναι η μεγάλη απόσταση μεταξύ των θόλων των πίσω τροχών, που επιτρέπει τη μεταφορά  μιας ευρωπαλέτας (η έκδοση XL μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες, σε σειρά). Φορτία μεγάλου μήκους μπορούν να μεταφέρονται σε όρθια θέση με το προαιρετικό παράθυρο οροφής.

Εκτός από φορτία, το Combo-e μπορεί να μεταφέρει και προσωπικό. Βασισμένο στην έκδοση XL, το crew van χωρά άνετα τέσσερις επιβάτες και τον οδηγό, ενώ φορτία και εξοπλισμός αποθηκεύονται με ασφάλεια πίσω από το διαχωριστικό. Ένα ‘παράθυρο’ στο διαχωριστικό επιτρέπει τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλου μήκους.

Σύστημα ηλεκτροκίνησης: Ιδανικό για αστικά περιβάλλοντα και τον ανοιχτό δρόμο

Με ισχύ των 100 kW (136 hp) και ροπή 260 Nm από το σύστημα ηλεκτροκίνησης, το Combo-e είναι ιδανικό όχι μόνο για αστικά περιβάλλοντα, αλλά και για διαδρομές εκτός των ορίων της πόλης. Ανάλογα με την έκδοση του μοντέλου, το Combo-e μπορεί να επιταχύνει από 0 – 100 km/h σε 11,2 δευτερόλεπτα3, ενώ η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 km/h. Ένα προηγμένο σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης με δύο ρυθμίσεις επιλέξιμες από τον χρήστη αυξάνει περαιτέρω την απόδοση.

Η μπαταρία με 216 κυψέλες και 18 modules τοποθετείται κάτω από το πάτωμα, μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, ώστε να μην περιορίζει τη χρηστικότητα του χώρου φόρτωσης ή της καμπίνας επιβατών. Σε αυτή τη θέση, η μπαταρία χαμηλώνει και το κέντρο βάρους, το οποίο βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος στις στροφές και στους πλευρικούς ανέμους, ακόμα και όταν είναι πλήρως φορτωμένο, ενώ παράλληλα αυξάνει την οδηγική απόλαυση.

Σε πλήρη ετοιμότητα: Ποικιλία εξοπλισμού και υπηρεσιών για άνετη επαναφόρτιση

Το Combo-e είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για ποικίλες ενεργειακές υποδομές και λύσεις φόρτισης, όπως για επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), ταχυφορτιστή αλλά και σύνδεση σε οικιακή πρίζα με καλώδιο. Χρησιμοποιώντας ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης DC 100 kW, η φόρτιση της μπαταρίας 50 kWh στο 80% της χωρητικότητάς της διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ανάλογα με την αγορά και την υποδομή, το Combo-e διαθέτει έναν ισχυρό, τριφασικό ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW ή ένα μονοφασικό 7.4 kW στο βασικό εξοπλισμό του.

Και για αναβάθμιση της πρακτικότητας του Combo-e, τα “OpelConnect”, “myOpel” app και  η εφαρμογή “Free2Move Services”4, (προϊόν του Ομίλου PSA) προσφέρουν ειδικές λύσεις για ηλεκτρικά οχήματα. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται μέσω εφαρμογών.

Η λειτουργία “Charge My Car” της εφαρμογής “Free2Move” παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 220.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνει και τη διαχείριση πληρωμής. Το “Free2Move” app κάνει μία προεπιλογή μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών δημόσιας φόρτισης, με βάση την απόσταση του οχήματος από το σημείο φόρτισης, την ταχύτητα φόρτισης του σταθμού και την τρέχουσα τιμή φόρτισης.

Το portfolio του “OpelConnect” περιλαμβάνει από eCall και κλήσεις για οδική βοήθεια μέχρι πολυάριθμες ακόμα υπηρεσίες, όπως κατάσταση και πληροφορίες οχήματος. Το LIVE Navigation5 παρέχει online πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Ασφάλεια, άνεση και ευκολίες: συστήματα υποστήριξης οδηγού επιπέδου επιβατικού αυτοκινήτου

Το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό compact van της Opel συνεχίζει την παράδοση του Combo με κινητήρες εσωτερικής καύσης που κατέχει τα ηνία της κατηγορίας στα συστήματα υποστήριξης οδηγού επιπέδου επιβατικών αυτοκινήτων. Μοναδικός στην κατηγορία είναι ένας δείκτης υπερφόρτωσης που λειτουργεί με αισθητήρα και ενημερώνει τον οδηγό, με το πάτημα ένα μπουτόν, για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου φορτίου. Μέχρι 20 πρόσθετες τεχνολογίες καθιστούν την οδήγηση, τους ελιγμούς και τις μεταφορές όχι μόνο πιο εύκολες αλλά και πιο άνετες και ασφαλείς.

Για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες και δαπανηρές μικροσυγκρούσεις και γρατζουνιές κατά τη διάρκεια ελιγμών με χαμηλές ταχύτητες, το νέο Combo-e διατίθεται προαιρετικά με το Flank Guard που λειτουργεί με αισθητήρα.

Για δύσκολες συνθήκες: Worksite pack και ηλεκτρονικός έλεγχος πρόσφυσης

Οι επαγγελματίες που χρειάζονται πρόσθετη απόσταση από το έδαφος και ελκτική πρόσφυση στη λάσπη, την άμμο ή το χιόνι, μπορούν να αναβαθμίσουν το Combo-e με το worksite pack και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip.

Η λίστα συστημάτων υποστήριξης οδηγού του Combo-e, ήδη γνωστή από την επιβατική έκδοση Combo Life, περιλαμβάνει επίσης σύστημα ελέγχου καθόδου (hill descent control), σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας (lane keep assist) και σύστημα ελέγχου ευστάθειας τρέιλερ (trailer stability control).

Τα συστήματα infotainment Multimedia Radio και Multimedia Navi Pro του Combo-e συνοδεύονται από μεγάλη οθόνη αφής 8,0”. Και τα δύο προσφέρουν ενσωμάτωση τηλεφώνου μέσω Apple CarPlay και Android Auto.

Το νέο Combo-e αναμένεται στα καταστήματα των διανομέων το φθινόπωρο, και θα πλαισιώσει το νέο Vivaro-e ως το νεότερο μέλος της οικογένειας αμιγώς ηλεκτρικών LCV της Opel. Το επόμενο νέο μοντέλο, το νέο Movano-e, αναμένεται επίσης μέσα στο 2021. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η γκάμα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων της μάρκας θα είναι ηλεκτρική μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η Opel έχει δεσμευθεί να προσφέρει μία ηλεκτροκίνητη έκδοση με κάθε σειρά επιβατικού και επαγγελματικού μοντέλου της μέχρι το 2024.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button