ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αλουμίνιο που παράγεται με χρήση της ηλιακής ενέργειας στην έρημο

Αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας θα ικανοποιεί σχεδόν τις μισές ετήσιες ανάγκες του χυτηρίου ελαφρών κραμάτων στο Landshut. Συμφωνία αξίας τριψήφιου αριθμού εκ. ευρώ του BMW Group με την EGA για παροχή 43.000 τόνων αλουμινίου.

Επειδή η παραγωγή αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, η χρήση πράσινης ενέργειας – όπως η ηλιακή – προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Γι’ αυτό το λόγο, το BMW Group σχεδιάζει να προμηθεύεται μακροπρόθεσμα αλουμίνιο που παράγεται με πράσινη ενέργεια – ώστε να μπορέσει να μειώσει κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές CO2 στην επόμενη δεκαετία. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3% των στόχων CO2 που έχει θέσει η εταιρεία για το δίκτυο προμηθευτών της. 

Το αλουμίνιο που παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών κραμάτων του Εργοστασίου του BMW Group στο Landshut για την κατασκευή εξαρτημάτων αμαξώματος και συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, για παράδειγμα. Αγοράζοντας 43.000 τόνους αλουμινίου παραγόμενου με ηλιακή ενέργεια – αξίας τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ – θα καλύψουμε σχεδόν τις μισές απαιτήσεις του χυτηρίου ελαφρών κραμάτων στο Εργοστάσιο του Landshut.

Η χρήση πράσινης ενέργειας το ‘κλειδί’ για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Με τη ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, ένα σημαντικό ποσοστό των εκπομπών CO2 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος προέρχεται τώρα από το δίκτυο προμηθευτών. Σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, οι εκπομπές CO2 από τη φάση χρήσης είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά η παραγωγή κυψελών μπαταριών ή αλουμινίου είναι πολύ ενεργοβόρα. Χωρίς διορθωτικά μέτρα, οι εκπομπές CO2 ανά όχημα στην προμηθευτική αλυσίδα του BMW Group θα αυξανόταν πάνω από ένα τρίτο μέχρι το 2030. Η εταιρεία δεν επιθυμεί απλά να σταματήσει αυτή την τάση αλλά και να την αντιστρέψει – και να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά όχημα μέχρι 20% από τα επίπεδα του 2019.

Καθώς η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, το αλουμίνιο θα γίνεται όλο και σημαντικότερο ως ένα ελαφρύ υλικό που μπορεί εν μέρει να αντισταθμίσει το μεγάλο βάρος των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η παραγωγή αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου – δηλαδή αλουμινίου προερχόμενου απευθείας από την ανόργανη ορυκτή ένωση αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) – ευθύνεται για το 60% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Επομένως, η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την τήξη του αλουμινίου.

Ηλιακό πάρκο στην έρημο τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια την παραγωγή αλουμινίου.

Η EGA έχει γίνει τώρα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και για την εμπορική παραγωγή του αλουμινίου, το οποίο αρχικά θα παρέχει αποκλειστικά στο BMW Group. Η EGA προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του αλουμινίου που προορίζεται για το BMW Group από το Ηλιακό Πάρκο Mohammed Bin Rashid Al Maktoum που βρίσκεται στην έρημο έξω από το Ντουμπάι, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Τη διαχείριση του πάρκου έχει η Dubai Electricity & Water Authority και η πιστοποίηση της βιώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται από ανεξάρτητους φορείς, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που προμηθεύεται η EGA είναι ανιχνεύσιμη και διάφανη.

 Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut και η μοναδική ευρωπαϊκή εγκατάσταση της εταιρείας για τη χύτευση ελαφρών μετάλλων. Πέρσι, οι 1.600 και πλέον εργαζόμενοι στο χυτήριο του BMW Group στο Landshut παρήγαγαν συνολικά 2,9 εκατομμύρια χυτά εξαρτήματα. Η γκάμα περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρων όπως κυλινδροκεφαλές και στροφαλοθάλαμοι, εξαρτήματα ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης και δομικά τμήματα αμαξωμάτων.

Υπεύθυνη χρήση φυσικών πόρων

Εκτός από τη χρήση πράσινης ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου, το BMW Group κάνει και άλλα βήματα προκειμένου να διασφαλίσει τα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών. Μεταξύ άλλων, έχει θέσει το στόχο να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανακυκλωμένων πρώτων υλών, των λεγόμενων δευτερογενών υλικών, μέχρι το 2030 και την πολλαπλή χρήση πρώτων υλών σε μία κυκλική οικονομία. Η χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει αισθητά τις εκπομπές COσυγκριτικά με τα πρωτογενή υλικά και συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Την ίδια στιγμή, το BMW Group καθιστά το αποτύπωμα άνθρακα αποφασιστικό κριτήριο στη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων για την αλυσίδα εφοδιασμού του και ήδη άρχισε να το εφαρμόζει για τους προμηθευτές με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα το 2020.

Τα μέτρα αυτά ήδη αποδίδουν καρπούς στην BMW iX (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: < 21 kWh/100km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP*, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 0 g/km): η παραγωγή κυψελών μπαταριών που βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμη πράσινη ενέργεια και η αυξημένη χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει τις εκπομπές CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού για την BMW iX κατά 17%, συγκριτικά με μία εφάμιλλη παραγωγή χωρίς τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Το BMW Group στοχεύει να έχει πάνω από 7 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα στο δρόμο μέχρι το 2030 – από τα οποία τα δύο τρίτα, πλήρως ηλεκτρικά. Με αυτά τα δεδομένα, το τμήμα Αγορών του BMW Group όχι μόνο διασφαλίζει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να διαχειριστεί υψηλότερους όγκους, αλλά θέτει και απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, το τμήμα Αγορών συμβάλλει ουσιαστικά στο μετασχηματισμό της εταιρείας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά με την Emirates Global Aluminium (EGA).

Η EGA είναι ο παγκοσμίως μεγαλύτερος παραγωγός “premium aluminium” και ήταν η πρώτη εταιρεία με έδρα στη Μέση Ανατολή που προσχώρησε στο Aluminium Stewardship Initiative. Η EGA προμηθεύει το BMW Group με πρωτογενές αλουμίνιο από το 2013.

Η EGA είναι ένας ολοκληρωμένος παραγωγός αλουμινίου που ελέγχει όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής: ξεκινώντας από την εξόρυξη βωξίτη, συνεχίζοντας με την επεξεργασία και διύλιση, την ηλεκτρόλυση και φτάνοντας μέχρι την παραγωγή χυτού, πρωτογενούς αλουμινίου.

Το 2019, η EGA πούλησε 2,6 εκατομμύρια τόνους χυτού μετάλλου. Η EGA είναι ο μοναδικός παραγωγός αλουμινίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – καθιστώντας τη χώρα την 5η μεγαλύτερη στην παραγωγή αλουμινίου στον κόσμο.

Με περισσότερους από 400 πελάτες σε πάνω από 50 χώρες, η EGA είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χυτών κραμάτων στη βιομηχανία αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Η EGA είναι πιστοποιημένη κατά το νέο διεθνές πρότυπο IATF 16949:2016 που καθιερώθηκε για την αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση ακόμα πιο αυστηρής διαχείρισης ποιότητας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button