ΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η τσέχικη Zetor φτιάχνει τρακτέρ εδώ και 75 χρόνια!

Η ιστορική τσεχική μάρκα γεωργικών ελκυστήρων ZETOR, συμπληρώνει το 75ο έτος ύπαρξης.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με το «πρωτότυπο Z» αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η μάρκα θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1946, όταν η ZETOR έγινε και επίσημο εμπορικό σήμα. Μέχρι σήμερα η ZETOR έχει παράγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια τρακτέρ, ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει εξαχθεί σε περισσότερες από 130 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Η περίοδος των δύο τελευταίων ετών επηρεάστηκε σημαντικά από τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς που εξακολουθούν να μην είναι πολύ ευνοϊκές. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί επίσης εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η αρνητική τάση μετριάζεται από το γεγονός ότι η ZETOR εξακολουθεί να είναι νούμερο ένα στον τομέα ισχύος στην εγχώρια της αγορά, την Τσεχία. Είναι επίσης νούμερο δύο στη Σλοβακία. Η θέση της μάρκας ήταν σταθερή στις χώρες της Βαλτικής, στην Κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Σκανδιναβία.

«Αισθανόμαστε άνετα για αγορές με προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη», λέει ο Petr Konštacký, Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, ZETOR TRACTORS a.s. «Είναι ένα αναγνωρισμένο επίτευγμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η μάρκα ZETOR εισήλθε σε νέες ξένες αγορές όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Ρουάντα, η Μιανμάρ, η Ινδονησία, η Υεμένη, η Κολούμπια, η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη και το Βιετνάμ», αναφέρει ο Konštacký.

Προσθέτει επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχύονται συνεχώς οι θέσεις στην αγορά μέσω της ανάπτυξης δικτύων διανομής και της εισόδου σε νέες περιοχές. «Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων και το aftersales, ώστε να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν πιο θετικά σχόλια από τους πελάτες», καταλήγει ο Konštacký.

Σύμφωνα με τον Marián Lipovský, Διευθύνοντα Σύμβουλο, ZETOR TRACTORS a.s., τα τρακτέρ της ZETOR έχουν γίνει συνώνυμα με την εξοικονόμηση λειτουργίας και το χαμηλό κόστος συντήρησης. «Τα τρακτέρ μας αντανακλούσαν πάντα τις ανάγκες διαφορετικών εποχών. Τολμώ να πω ότι όλοι όσοι ήταν κάπως συνδεδεμένοι με το εμπορικό σήμα, είτε ως πελάτης, θαυμαστής είτε ως μέλος του προσωπικού, αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε αυτήν. Η μάρκα ZETOR δημιουργήθηκε με βάση την προσπάθεια ενός μεγάλου φάσματος ανθρώπων πολλών γενεών. Είναι κληρονομιά για εμάς και την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και υπερηφάνεια », λέει ο Marián Lipovský.

Σύντομη ιστορία παραγωγής τρακτέρ ZETOR

  • 1946-1960: Η παραγωγή ελκυστήρων Z25 ξεκίνησε το 1946. Κατά την περίοδο των είκοσι ετών, παρήχθησαν περισσότερα από 160.000 κομμάτια.
  • 1960–1968: Η ZETOR εισήγαγε σχεδιασμό ελκυστήρων με βάση την ενοποίηση μεμονωμένων ανταλλακτικών και σειρών μοντέλων. Κυκλοφόρησαν τα πρώτα τρακτέρ της Ενοποιημένης Σειράς I.
  • 1968 –1991: Η ZETOR είναι η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε την καμπίνα ασφαλείας ως μέρος της Ενοποιημένης Σειράς II. Ο μοναδικός σχεδιασμός των ελκυστήρων αναγνωρίζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Την 1η Νοεμβρίου 1976 ονομάζεται επίσημα σαν Εταιρεία.
  • 1991–2002: Κυκλοφορία της Ενοποιημένης Σειράς III, η οποία εκτιμάται από τους πελάτες για τη δύναμη και την αντοχή της. Παρουσιάζονται νέες εκσυγχρονισμένες εκδόσεις τρακτέρ με το όνομα προϊόντος της FORTERRA.

  • 2002–2017: Βασική χρονιά για την ZETOR και την έναρξη μιας νέας εποχής. Η HTC INVESTMENTS a.s. γίνεται ιδιοκτήτης της Εταιρείας και σταθεροποιεί σταδιακά την ZETOR. Στη νέα χιλιετία, η ZETOR συνεχίζει να καινοτομεί και να σχεδιάζει νέα προϊόντα, επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της με νέες σειρές μοντέλων: PROXIMA, MAJOR και το θρυλικό ZETOR CRYSTAL.
  • 2017–2020: Σταδιακή επέκταση των μοντέλων και της προσφοράς προϊόντων μικρών ελκυστήρων ειδικής χρήσης PRIMO, COMPAX, UTILIX και HORTUS. Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του νέου σχεδιασμού ZETOR από τον Pininfarina σε σειρές μοντέλων 80-170 HP. Η επωνυμία και η Εταιρεία επικεντρώνονται στους πελάτες και στην ανάπτυξη δικτύου αντιπροσώπων. Δείτε εδώ το ιστορικό αναλυτικά.

Η γκάμα των ZETOR και η θέση της στην Διεθνή αγορά

Η διάθεση των τρακτέρ στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής περιλαμβάνει οκτώ μοντέλα που κυμαίνονται από 20 έως 170 HP. Είναι τα τρακτέρ ειδικής χρήσης των μοντέλων PRIMO, COMPAX, UTILIX και HORTUS στην κατηγορία χαμηλότερης ισχύος 20-70 HP.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη συντήρηση των δήμων, εταιρικών εγκαταστάσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κηπουρικής, οδικών υπηρεσιών, πάρκων και μικρών αγροκτημάτων, χειμώνα και καλοκαίρι. Η υψηλότερη κατηγορία ισχύος 80-170 HP αντιπροσωπεύεται από τις σειρές μοντέλων:

  • MAJOR (ιδανικό για εργασία με αγροτικά παρελκόμενα μηχανήματα και για μεταφορά ή συντήρηση οδών),
  • PROXIMA (το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα, που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τη δασοκομία και την συντήρηση των δρόμων),
  • FORTERRA (μεσαίες και μεγάλες εκμεταλλεύσεις, που χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες και μεταφορές, καθώς και για διάφορες γεωργικές εργασίες με παρελκόμενα μηχανήματα) και
  • CRYSTAL (το ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο τρακτέρ στο χαρτοφυλάκιο της ZETOR).

Στις παγκόσμιες αγορές, η ZETOR TRACTORS a.s. προσφέρει τρακτέρ με πρότυπα εκπομπών STAGE IIIA και STAGE IIIB, δηλαδή τις σειρές μοντέλων ZETOR GLOBAL RANGE, MAJOR, PROXIMA και FORTERRA.

Μελλοντικά σχέδια

Για την προσεχή περίοδο, η ZETOR TRACTORS a.s. σχεδιάζει να ξεκινήσει τις νέες γενιές των τρακτέρ της. Οι καινοτομίες των σημερινών σειρών μοντέλων θα παρέχουν στους χρήστες μέγιστη άνεση και υψηλή αξία προϊόντος, διατηρώντας παράλληλα την απλότητα και την αποδοτικότητα. Εδώ και 75 χρόνια, οι ελκυστήρες ZETOR κάνουν τη δουλειά ευκολότερη για τους χρήστες τους, βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν χρήματα.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!