NEA

Έξαρση στις κλοπές καταλυτών για νέα και παλαιότερα οχήματα

Μια νέα τάση στις κλοπές/ φθορές των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα στους καταλύτες φαίνεται ότι εξαπλώνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

‘Ενα φαινόμενο που παίρνει αρκετά μεγάλες διαστάσεις αφορά στην παράνομη αφαίρεση του καταλύτη από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μία περίπτωση με σπάνιες αναφορές έως και πριν από περίπου 2-3 χρόνια. Ξεκίνησε όμως να πολλαπλασιάζεται, αρχικά στις ΗΠΑ, στη συνέχεια στη Βρετανία και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη δική μας.

Η έξαρση αυτή μονάχα τυχαία δεν είναι. Από τη μία τα συνεχόμενα lockdowns έχουν καθηλώσει τα οχήματα σε ακινησία (πράγμα που καθιστά το σήκωμα του σασί και την αφαίρεση του καταλύτη πολύ εύκολη υπόθεση). Από την άλλη, οι αυστηροί κανονισμοί των εταιρειών σχετικά με την εκπομπή CO2, έχουν προσθέσει σπουδαία και πανάκριβα μέταλλα στον καταλύτη του αυτοκινήτου.

Σε αυτούς του παράγοντες, εάν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι και οι τιμές των μετάλλων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως προέκυψε αυτή η αύξηση στις κλοπές (3.000 κατεγράφησαν στη Βρετανία το 2019).

Ενδεικτικά, το παλλάδιο αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 2.500€/ ουγκιά (1 ουγκιά είναι 28,3 γραμμάρια) και το ρόδιο περίπου 21.900€/ ουγκιά (ένας μέσος καταλύτης περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πλατίνας, ρόδιου και παλλάδιου). Με λίγα λόγια οι επιτήδειοι κερδίζουν 300-500€ από κάθε καταλύτη που αφαιρούν, αναλόγως και το μοντέλο που θα… βανδαλίσουν (τα SUV και τα pick-up περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα).

Η ζημία βεβαίως για τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκίνητου χωρίς καταλύτη είναι αρκετά μεγαλύτερη, καθώς αγγίζει τα 2.000€ για μία πλήρη επισκευή.

Το νου σας λοιπόν όταν αντιλαμβάνεστε κάποιον να σηκώνει το πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου με γρύλο ή εάν ακούσετε έναν περίεργο ήχο από την εξάτμιση σας. Διότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πέσατε θύμα αυτής της άκρως δυσάρεστης περίπτωσης της κλοπής καταλύτη…

Νίκος Βαϊλακάκης

O Νίκος μπορεί να είναι από τα πιο πρόσφατα μέλη στην ομάδα, αλλά διαθέτει πολυετή εμπειρία ως δημοσιογράφος από παλιά. Ακόμη και πριν δημιουργηθεί το caroto.gr!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!