ΑΓΩΝΕΣ

Grand Prix Γαλλίας: Η προεπισκόπηση της Pirelli

Το Γαλλικό Grand Prix στο Paul Ricard επιστρέφει μετά από απουσία ενός έτους λόγω πανδημίας.

Θα χρησιμοποιηθούν οι μεσαίες γόμες της γκάμας Formula 1: C2 ως P Zero λευκή/σκληρή, C3 ως P Zero κίτρινη/μέση και C4 ως P Zero κόκκινη/μαλακή. Αυτή είναι ίδια επιλογή με το 2019, που έγινε τελευταία φορά ο αγώνας εκεί. 

Τα ελαστικά από το μέσο της γκάμας ταιριάζουν καλά στα ποικίλα χαρακτηριστικά της πίστας. Όλες οι στροφές είχαν στρωθεί με νέα άσφαλτο πριν τον αγώνα του 2019 οπότε τώρα υπάρχει ομαλή επιφάνεια.

Η φθορά των ελαστικών στο Paul Ricard είναι γενικά χαμηλή: Παραταύτα ειδικά η στροφή 13 είναι ιδιαίτερα απαιτητική όσον αφορά στη μεταφορά ενεργειακών φορτίων διαμέσου των ελαστικών. Πρόκειται για τη στροφή Signes στην οποία καταλήγει η ευθεία Mistral.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΙΣΤΑΣ

  • Στο τρίτο μέρος της πίστας Paul Ricard ασκούνται περισσότερο πλευρικά φορτία και δεν έχει τόσες απαιτήσεις σε ελκτική πρόσφυση και φρενάρισμα. Το υπόλοιπο κομμάτι του γύρου είναι ισορροπημένο γι’ αυτό και προτιμάτε για δοκιμές η συγκεκριμένη πίστα.
  • Προτού η πίστα επιστρέψει στο πρόγραμμα της F1 το 2018 μετά από απουσία ετών, προστέθηκε ένα σικέιν στη διάσημη ευθεία Mistral ώστε να περιοριστούν οι υψηλές τελικές ταχύτητες. Έτσι τώρα μιλάμε για δυο ξεχωριστές ευθείες με ένα σικέιν στη μέση.
  • Η στρατηγική του νικητή το 2019 ήταν μιας αλλαγής, από μέση σε σκληρή γόμα. Αυτή ακολούθησαν όσοι ανέβηκαν στο βάθρο. Οι περισσότεροι οδηγοί (πλην επτά) εκκίνησαν τον αγώνα με τη μέση γόμα.
  • Μπορεί να έχει πολύ ζέστη στο Paul Ricard αυτή την εποχή: Την τελευταία φορά οι θερμοκρασίες οδοστρώματος ξεπερνούσαν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

FORMULA 3: ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Στη Γαλλία θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος της Formula 3. H σεζόν ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα στην Ισπανία και έχει υιοθετηθεί διαμόρφωση 3 αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο: Όπως στη Formula 2. Για κάθε γύρο της Formula 3 είναι διαθέσιμος μόνο ένας τύπος ελαστικού, για το Paul Ricard, το P Zero λευκό σκληρό ελαστικό. Ίδια επιλογή είχε γίνει και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη. Το 2019 γι’ αυτή την πίστα είχε επιλεγεί η μέση γόμα. Κάθε οδηγός θα έχει στη διάθεσή του τέσσερα νέα σετ σλικ ελαστικών συν ένα σετ που έχει κρατήσει από τη Βαρκελώνη για χρήση στις ελεύθερες δοκιμές.

MARIO ISOLA – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ F1 KAI ΑΓΩΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

“Επιστρέψαμε στο συνδυασμό ελαστικών που είχαμε χρησιμοποιήσει στους δυο πρώτους αγώνες της χρονιάς από το μέσο της γκάμας. Είναι ο ενδεδειγμένος συνδυασμός για τις ποικίλες απαιτήσεις και ταιριάζει καλά στην πίστα του Paul Ricard που περιέχει ένα ενδιαφέρον μείγμα στροφών. Αυτό καθιστά το Paul Ricard ως ιδανικό προορισμό για δοκιμές. Μολονότι δεν έχει γίνει αγώνας εδώ τα τελευταία δυο χρόνια κάναμε δοκιμές νωρίτερα φέτος με τα βρόχινα ελαστικά 18 ιντσών της επόμενης χρονιάς. Επίσης είχαμε αγώνα εδώ τον προηγούμενο μήνα για το GT World Challenge. Για τη Γαλλία επιλέξαμε τον ίδιο συνδυασμό γομών με το τελευταίο Γαλλικό Grand Prix. Τότε αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι οδηγοί να ακολουθήσουν στρατηγική μιας αλλαγής. Παραταύτα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που υιοθετούνται οπότε αντίστοιχα προκύπτουν διαφορετικές στρατηγικές”.

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στην #F1

@ Δείτε το πρόγραμμα και την βαθμολογία στo #WRC

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!