NEAPINED

Η Ford Pro παρουσιάζει το αμιγώς ηλεκτρικό E-Transit Courier  

Το E-Transit Courier θα ξεκινήσει να παράγεται αργότερα μέσα στο 2024. Οι παραγγελίες για μοντέλα με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης θα γίνονται δεκτές από το καλοκαίρι του 2023 με παραδόσεις πριν από το τέλος της χρονιάς.

 Επεκτείνοντας τη σειρά των καινοτόμων, ηλεκτροκίνητων και συνδεδεμένων cargo van της Ford Pro, το ολοκαίνουργιο E-Transit Courier είναι πλήρως ενσωματωμένο με την πλατφόρμα λογισμικού και συνδεδεμένων υπηρεσιών της Ford Pro, προάγοντας περαιτέρω την αποδοτική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων end-to-end λύσεων φόρτισης καθώς και εργαλείων διαχείρισης της Ford Pro Software.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας, το E-Transit Courier έχει επανασχεδιαστεί πλήρως με σημείο αναφοράς έναν μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο χώρο φόρτωσης, ο οποίος προσφέρει 25% μεγαλύτερη χωρητικότητα από το απερχόμενο μοντέλο, σε συνδυασμό με βελτιωμένες δυνατότητες, όπως αυξημένο ωφέλιμο φορτίο 2 και διαθέσιμο χώρο για δύο ευρωπαλέτες.

Αποτελώντας μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας της Ford να ηγηθεί της επανάστασης των ηλεκτρικών οχημάτων μέσω επενδύσεων ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το E-Transit Courier είναι το επόμενο βήμα εξηλεκτρισμού των επαγγελματικών οχημάτων της εμβληματικής οικογένειας Transit. Το νέο μοντέλο έρχεται να πλαισιώσει τώρα τα μεγαλύτερα E-Transit και E-Transit Custom στο χαρτοφυλάκιο της Ford Pro.

Το ολοκαίνουργιο E-Transit Courier θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο του στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 18 έως τις 20 Απριλίου, και έχει προγραμματιστεί να μπει στην παραγωγή αργότερα το 2024. Οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν μοντέλα Transit Courier με βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες από το καλοκαίρι του 2023 για παράδοση πριν από το τέλος του έτους.

Πλήρως ηλεκτρική παραγωγικότητα και λύσεις φόρτισης

Το αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του E-Transit Courier έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στους πελάτες μια ασυμβίβαστη εμπειρία οδήγησης, διαθέτοντας έναν ισχυρό κινητήρα 100 kW και δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ (one-pedal driving). Όλες οι λεπτομέρειες για τις επιδόσεις και την αυτονομία θα επιβεβαιωθούν όταν πλησιάζει το λανσάρισμα.

Το Ford Pro Charging προσφέρει μια ολοκληρωμένη, end-to-end λύση για φόρτιση στο σπίτι, σε αμαξοστάσιο και σε δημόσιο σταθμό, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης του σχετικού hardware αλλά και του λογισμικού διαχείρισης που συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας φόρτισης. Η απλοποιημένη τιμολόγηση και διαχείριση μέσω του λογισμικού Ford Pro Charging υποστηρίζει επίσης τις επιχειρήσεις των οποίων οι οδηγοί παίρνουν το όχημα εργασίας τους στο σπίτι, καθώς και τον απλοποίηση της διαδικασίας δημόσιας φόρτισης.

Η Ford Pro εκτιμά ότι το E-Transit Courier θα είναι δημοφιλές στους πελάτες που φορτίζουν στο σπίτι. Το Ford Pro Charging στοχεύει σε νυχτερινή φόρτιση AC με ισχύ 11 kW στο σπίτι σε 5,7 ώρες, 3 με την τελευταία να μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να επωφεληθεί ο πελάτης από τα φθηνότερα τιμολόγια ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής του οχήματος ή το λογισμικό φόρτισης σε αμαξοστάσιο.

Για την υποστήριξη σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, το όχημα προσφέρει δυνατότητα ταχείας φόρτισης DC έως 100 kW. Η Ford αναμένει ότι το σύστημα μπορεί να προσθέσει 87 χιλιόμετρα αυτονομίας μέσα σε χρόνο 10 λεπτών, ενώ η φόρτιση από 10% σε 80% θα διαρκεί λιγότερο από 35 λεπτά. 3 Το E-Transit Courier συνοδεύεται επίσης από ένα έτος δωρεάν πρόσβασης στο BlueOval Charge Network, το οποίο θα περιλαμβάνει 500.000 δημόσιους φορτιστές έως το 2024.

Οι πελάτες με πέντε ή περισσότερα οχήματα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την δωρεάν πρόσβαση διάρκειας ενός έτους στις εξατομικευμένες λειτουργίες του Ford Pro E-Telematics. 4 Το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και να παρέχει χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την αποτελεσματική και διαισθητική  χρήση του Ford Pro Charging. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η τρέχουσα κατάσταση φόρτισης, η κατάσταση φόρτισης του οχήματος και η υπολειπόμενη αυτονομία με προσαρμόσιμα κατώτατα όρια ειδοποίησης χαμηλής αυτονομίας.

Το Plug and Charge επιτρέπει στους ιδιοκτήτες του E-Transit Courier να συνδέουν απλά το όχημα στην πρίζα και να απομακρύνονται από αυτό όταν χρησιμοποιούν συμβατούς φορτιστές του BlueOval Charge Network. Στην περίπτωση αυτή η φόρτιση ξεκινά αυτόματα και ένας λογαριασμός και μία σύνοψη φορτίσεων αποστέλλονται στον ιδιοκτήτη μετά την αποσύνδεση. Για να διανύετε περισσότερα χιλιόμετρα μεταξύ των φορτίσεων, το Intelligent Range που λειτουργεί μέσω cloud συγκεντρώνει δεδομένα για να παρέχει ακόμα πιο ακριβείς τιμές αυτονομίας.

Σχεδίαση με επίκεντρο τον πελάτη

Ο ολοκαίνουργιος σχεδιασμός του αμαξώματος του E-Transit Courier προσφέρει αυξημένη ικανότητα φόρτωσης σε όλες τις διαστάσεις. Το πλάτος μεταξύ των θόλων των πίσω τροχών είναι 1.220 mm, επιτρέποντας στο συμπαγές van να μεταφέρει για πρώτη φορά δύο ευρωπαλέτες. Ο συνολικός όγκος φορτίου είναι πλέον 2,9 m3, τιμή μεγαλύτερη κατά 25% σε σχέση με εκείνη του απερχόμενου μοντέλου.

Ο όγκος αυτός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με τη χρήση ενός νέου χαρακτηριστικού που συναντάται στο διαχωριστικό της καμπίνας και του χώρου φόρτωσης, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν αντικείμενα όπως σανίδες ή σωλήνες μήκους άνω των 2,6 m. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο για το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο είναι 700 kg και το μέγιστο βάρος ρυμούλκησης 750 kg.

Το E-Transit Courier βοηθά τις επιχειρήσεις να ξεχωρίσουν, διαθέτοντας μία τολμηρή και χαρακτηριστική εξωτερική σχεδίαση σε συνδυασμό με ένα ευρύχωρο και πρακτικό εσωτερικό, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών των συμπαγών van οχημάτων. Το ολοκαίνουργιο μοντέλο προσφέρει έναν ιδιαίτερα ολοκληρωμένο στάνταρ εξοπλισμό που περιλαμβάνει μοναδικά χαρακτηριστικά.

Όπως το τιμόνι τύπου squircle, το οποίο εξασφαλίζει βελτιωμένο χώρο στην περιοχή των ποδιών και καλύτερη ορατότητα οδηγού, ο τοποθετημένος στην κολώνα του τιμονιού επιλογέας ταχυτήτων, το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα και το ηλεκτρονικό χειρόφρενο, που σε συνδυασμό προσφέρουν έναν συγκριτικά αυξημένο διαμορφώσιμο αποθηκευτικό χώρο. 

Ο πίνακας οργάνων “digiboard” περιλαμβάνει ένα ψηφιακό σύμπλεγμα με οθόνη 12 ιντσών εμπρός από τον οδηγό και μια κεντρική οθόνη αφής 12 ιντσών που υποστηρίζεται από το τελευταίο σύστημα SYNC 4 της Ford. 6 Το Connected Navigation 7 που βασίζεται σε συνδρομή μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τον φόρτο εργασίας του οδηγού παρέχοντας ενημερώσεις για την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τη φόρτιση και τους τοπικούς κινδύνους.

Η ασύρματη συμβατότητα με Android Auto και Apple CarPlay είναι στάνταρ. 8 Το καινοτόμο και μοναδικό στην κατηγορία Office Pack περιλαμβάνει μια πτυσσόμενη επίπεδη επιφάνεια εργασίας και φωτισμό που καθιστούν τη χρήση laptop, τη συμπλήρωση εγγράφων ή ένα διάλειμμα στην καμπίνα, πιο εύκολα και άνετα.

Η ασφάλεια τόσο του οδηγού όσο και του φορτίου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τους διαχειριστές και την Ford Pro. Το E-Transit Courier θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς στην κατηγορία με την ολοκληρωμένη σουίτα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού στον στάνταρ εξοπλισμό του. 9 Ένα προαιρετικό επιπλέον πακέτο περιλαμβάνει τα συστήματα Adaptive Cruise Control με Lane Centring και Stop & Go, Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert, Intersection Assist και Reverse Brake Assist για περισσότερη ξεγνοιασιά κατά την οδήγηση σε αστικό περιβάλλον.

Κάθε E-Transit Courier διαθέτει ενσωματωμένο μόντεμ στον στάνταρ εξοπλισμό του, 10 το οποίο υποστηρίζει συνεχή συνδεσιμότητα με το οικοσύστημα Ford Pro και ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού που μπορούν να εξελίξουν τις δυνατότητες του οχήματος με την πάροδο του χρόνου χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε έμπορο.

Αποδοτικό σύστημα μετάδοσης κίνησης νέας γενιάς

Το E-Transit Courier είναι εξοπλισμένο με ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης το οποίο υποστηρίζεται από τις μοναδικές, ολοκληρωμένες υπηρεσίες φόρτισης και λογισμικού της Ford Pro που βοηθούν ακόμη και αρχάριους οδηγούς στη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων να επιτύχουν μέγιστη παραγωγικότητα και χρόνο λειτουργίας:

 • Ηλεκτροκινητήρας 100 kW (136 PS)
 • Ενσωματωμένος φορτιστής AC 11 kW – 10% έως 100% σε 5,7 ώρες
 • Ταχεία φόρτιση DC 100 kW – 10% έως 80% σε λιγότερο από 35 λεπτά
 • Αύξηση αυτονομίας κατά 87 km σε μόλις 10 λεπτά σε φορτιστή DC 100 kW
 • Μέγιστη ταχύτητα 145 km/h για αυτοκινητόδρομο

Για απλούστερες, λιγότερο κουραστικές εργάσιμες ημέρες σε πολυσύχναστες πόλεις, η διαθεσιμότητα οδήγησης με ένα πεντάλ (one-pedal driving) είναι στάνταρ. Η λειτουργία Pre-Conditioning μπορεί να προγραμματιστεί επιτρέποντας στην καμπίνα και τη μπαταρία να φτάσουν στη βέλτιστη θερμοκρασία ενώ η φόρτιση συνεχίζεται για μεγιστοποίηση της αυτονομίας και του χρόνου λειτουργίας. Ο προγραμματισμός μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας της οθόνης αφής SYNC 4.

Εκτός από το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το ολοκαίνουργιο Transit Courier προσφέρει μια σειρά από δοκιμασμένους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της Ford, παρέχοντας το βέλτιστο συνδυασμό απόκρισης κατά τη μεταφορά φορτίων και αποδοτικότητας καυσίμου. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τον προηγμένο βενζινοκινητήρα 1.0L EcoBoost της Ford σε εκδόσεις 100 PS και 125 PS ή έναν 1.5L EcoBlue ντίζελ κινητήρα που αποδίδει 100 PS. Το εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο είναι στάνταρ, ενώ ο βενζινοκινητήρας με τους 125 PS διατίθεται επίσης με ένα νέο επτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Τα Auto Start-Stop και Active Grille Shutter είναι στάνταρ για μέγιστη απόδοση.

Βελτιωμένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου και προστασία

Η εντελώς νέα αρχιτεκτονική και η βελτιστοποιημένη σχεδίαση αμαξώματος προάγουν την πρακτικότητα του E-Transit Courier σε νέα επίπεδα. Όλες οι διαστάσεις του χώρου φόρτωσης είναι μεγαλύτερες συγκρινόμενες με εκείνες του απερχόμενου μοντέλου και πλέον μπορεί να μεταφέρει δύο ευρωπαλέτες – κάτι το οποίο κατέστη δυνατό χάρη στη νέα σχεδίαση της πίσω ανάρτησης που αυξάνει το πλάτος μεταξύ των θόλων των τροχών κατά πάνω από 200 mm.

Μέγιστη φόρτωσηΑπερχόμενο μοντέλοE-Transit CourierΑύξηση
Μήκος στο επίπεδο του δαπέδου (mm)1.6211.803 (2.661 με διαχωριστικό χώρου φόρτωσης)182 (1.040 με διαχωριστικό χώρου φόρτωσης)
Πλάτος μεταξύ των θόλων των τροχών (mm)1.0121.220208
Μέγιστο ύψος (mm)1.2441.2539
Όγκος (m3, SAE)2,32,90,6
Μικτό ωφέλιμο φορτίο (kg) 2582700118

Ο χώρος φόρτωσης των 44 λίτρων στο εμπρός μέρος (frunk) είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα E-Transit Courier και είναι ιδανικός για τη μεταφορά μικροαντικειμένων όπως καλώδια φόρτισης και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Ένα ατσάλινο διαχωριστικό πλήρους ύψους είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα panel van, ενώ προαιρετικά το τελευταίο διατίθεται με παράθυρο που προστατεύεται με πλέγμα και άνοιγμα για τη μεταφορά φορτίων. Οι πελάτες μπορούν επίσης να παραγγείλουν ράγες φορτίου μεσαίου ύψους για να ασφαλίζουν μεγαλύτερα αντικείμενα.

Τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα μοντέλα Transit Courier προσφέρουν στάνταρ ωφέλιμο φορτίο έως 678 kg, και μία επιλογή Υψηλού Ωφέλιμου Φορτίου που αυξάνει το μέγιστο μικτό ωφέλιμο φορτίο στα 845 kg. Το μέγιστο βάρος ρυμουλκούμενου είναι1.100 kg για τα μοντέλα ντίζελ και 1.000 kg για τα βενζινοκίνητα. Οι πελάτες μπορούν επίσης να παραγγείλουν μία έκδοση double-cab-in-van με τριθέσιο πίσω πάγκο καθισμάτων και πτυσσόμενο διαχωριστικό για μέγιστο χώρο φόρτωσης και λειτουργική ευελιξία.

Οι διαστάσεις του χώρου φόρτωσης είναι ίδιες για όλες τις εκδόσεις κινητήρων του Transit Courier.

Η Ford Pro συνεργάστηκε με τους πελάτες των συμπαγών van και θα προσφέρει αυξημένη προστασία για το E-Transit Courier μέσω του λογισμικού Ford Pro και νέων επιλογών σε επίπεδο hardware.

Οι προηγμένοι αισθητήρες και οι τεχνολογίες συνδεσιμότητας παρέχουν προστασία επόμενου επιπέδου μέσω συναγερμών και ειδοποιήσεων στο Ford Pro Software. Αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ανιχνεύσουν και να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες για επιθέσεις που ένα συμβατικό σύστημα συναγερμού μπορεί να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσει. Το E-Transit Courier περιλαμβάνει:

 • Ογκομετρικούς αισθητήρες για την ανίχνευση της κίνησης στο εσωτερικό του οχήματος
 • Περιμετρικό συναγερμό για τον εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένου ανοίγματος των θυρών ή του καπό 
 • Λειτουργία διπλού κλειδώματος για να αποτρέψει τους κλέφτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εσωτερικές λαβές των θυρών αφού σπάσουν ένα παράθυρο για να αποκτήσουν πρόσβαση 

Η Ford Pro λανσάρει επίσης τέσσερα νέα πακέτα κλειδαριών που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας οχημάτων van TVL Security προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία του οχήματος και του περιεχομένου, τα οποία διατίθενται ως εργοστασιακές επιλογές.

 • Κλειδαριά ασφαλείας για την πόρτα του οδηγού
 • Χειρολαβές που κλειδώνουν αυτόματα τη συρόμενη πλαϊνή πόρτα και τις πίσω πόρτες του χώρου φόρτωσης όταν κλείνουν 
 • Ξεχωριστές κλειδαριές με γάντζο στις πλαϊνές και πίσω πόρτες για την αποφυγή απόπειρας κλοπής
 • Ενισχυμένες εξωτερικές κλειδαριές ArmourShell στη συρόμενη πλαϊνή και πίσω πόρτα του χώρου φόρτωσης

Βελτιωμένη προστασία και κόστος ιδιοκτησίας

Μετά την ενεργοποίηση του ενσωματωμένου μόντεμ, οι χειριστές μπορούν να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες ειδοποιήσεις προστασίας του οχήματος που αφορούν συγκρούσεις και διαρρήξεις μέσω του Ford Pro Software. Με το Fleet Start Inhibit, οι διαχειριστές στόλου μπορούν εξ αποστάσεως να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το E-Transit Courier ώστε να αποτρέψουν την κλοπή ή τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του οχήματος εκτός ωραρίου εργασίας.

Για να βελτιώσει την προστασία χωρίς το χρόνο και το κόστος των aftermarket λύσεων, η Ford Pro συνεργάστηκε με τους ειδικούς στην ασφάλεια οχημάτων TVL προκειμένου να προσφέρει πακέτα κλειδαριών εργοστασιακής τοποθέτησης για το E-Transit Courier. Τα πακέτα περιλαμβάνουν δευτερεύουσες κλειδαριές με γάντζο για προστασία από απόπειρες κλοπής, καθώς και αυτόματο κλείδωμα της συρόμενης πλαϊνής πόρτας για μείωση του φόρτου εργασίας του οδηγού και ταχύτερους χρόνους παραδόσεων.

Η Ford Pro Service εκτιμά ότι το μη προγραμματισμένο κόστος συντήρησης του E-Transit Courier θα είναι τουλάχιστον 35% χαμηλότερο σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα. Το ολοκαίνουργιο van υποστηρίζεται από το ίδιο ολοκληρωμένο δίκτυο Ford Pro Service, το οποίο περιλαμβάνει τις διαρκώς επεκτεινόμενες δυνατότητες του Mobile Service, το μοναδικό σύστημα συνδεδεμένου χρόνου λειτουργίας FORDLiive και το μεγαλύτερο δίκτυο αποκλειστικών εμπόρων επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη – όπως και η υπόλοιπη οικογένεια Transit.

Το ολοκαίνουργιο Transit Courier θα είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά το 2023 με μία σειρά από αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Η γκάμα διαθέτει van και double-cab-in-van εκδόσεις αμαξώματος και περιλαμβάνει μια επιλογή ελκυστικών εκδόσεων εξοπλισμού, όπως τα υψηλών προδιαγραφών μοντέλα Limited και Active.

Όλα τα μοντέλα θα κατασκευάζονται στην Κραϊόβα της Ρουμανίας από την Ford Otosan, κατασκευαστή του best-seller Transit Custom και το πρωτοπόρου στην κατηγορία E-Transit. 11 Η Ford Otosan είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή που αναμένεται να ξεπεράσει τις 900.000 μονάδες μέχρι το 2025.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button