MUST_READNEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι κάνω αν βρω το αυτοκίνητό μου τρακαρισμένο

Πρόκειται για μία δυσάρεστη έκπληξη που ωστόσο είναι αρκετά συχνή, κυρίως στους δρόμους των πόλεων και αποτελεί μεγάλο μπελά για κάθε οδηγό.

Η πιθανότητα να βρεις κάποια στιγμή το παρκαρισμένο αυτοκίνητό σου χτυπημένο είναι δυστυχώς αρκετά μεγάλη. Μεγάλη είναι και η ταλαιπωρία σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης από την ασφαλιστική σου εταιρεία. Αν τελικά έχει την ατυχία να βρεις το παρκαρισμένο αυτοκίνητο σου τρακαρισμένο, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Πρώτα από όλα τσέκαρε το παρμπρίζ ή κάποιο άλλο μέρος του αυτοκινήτου στην περίπτωση που ο υπεύθυνος άφησε κάποιο σημείωμα με τα στοιχεία του ή ακόμη και αν υπάρχει ενημέρωση από κάποιο μάρτυρα. Επιπλέον, ρώτησε τους γείτονες ή τους περίοικους αν παρατήρησαν το ατύχημα και αν έχουν πληροφορίες για τον υπαίτιο.

Σε περίπτωση που δεν εντοπίσεις τον υπαίτιο, η δυνατότητα αποζημίωσης μπορεί να είναι περιορισμένη, εκτός αν διαθέτεις μικτή ασφάλεια και ανάλογα με το ποσό της απαλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, συνιστάται να ενημερώσεις τόσο την ασφαλιστική σου εταιρεία όσο και την αστυνομία για το ατύχημα, ώστε να καταγραφεί το συμβάν. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ο υπεύθυνος ή κάποιος αυτόπτης μάρτυρας στο μέλλον, δίνοντάς σου την ευκαιρία να αποζημιωθείς.

Η πρακτική της εγκατάλειψης του τρακαρισμένου οχήματος είναι παράνομη και αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση. Πέρα από την ποινική ευθύνη, η εγκατάλειψη του ατυχήματος αποτελεί άσκοπο ρίσκο και προκαλεί περαιτέρω δυσκολίες για τους συμπολίτες μας, καθώς η ασφαλιστική κάλυψη αποζημιώνει τέτοιου είδους ατυχήματα.

Κάτι σημαντικό είναι πως η αντικανονική ή ακόμα και η παράνομη στάθμευση δεν είναι κριτήριο υπαιτιότητας για τον ιδιοκτήτη ή τον οδηγό του παρανόμως παρκαρισμένου οχήματος. Αυτό σημαίνει πως αν ένα όχημα χτυπήσει ένα παράνομα σταθμευμένο (ακόμη και αν είναι διπλοπαρκαρισμένο), τότε η ευθύνη βαραίνει τον οδηγό του κινούμενου οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που ενδέχεται να πληρώσεις πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση, δεν θεωρείσαι υπεύθυνος για την πρόκληση του ατυχήματος.

Συνοψίζοντας, το τρακάρισμα με σταθμευμένο όχημα αποτελεί συνηθέστερο πρόβλημα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Σε περίπτωση που βρεις το όχημά σου τρακαρισμένο, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και την ασφαλιστική σου εταιρεία για να διασφαλίσεις την καταγραφή και την αποζημίωση του ατυχήματος.

Αν φταις, μην λησμονείς ότι η εγκατάλειψη του ατυχήματος είναι παράνομη και αντικοινωνική πράξη. Διότι κάποια στιγμή και εσύ μπορείς να βρεθείς σε αυτή την άτυχη στιγμή.

Κώστας Κάκκαβας

Από μικρός, το πάθος του ήταν τα αυτοκινητάκια! Τώρα που μεγάλωσε, όχι απλώς του αρέσει να παίζει ακόμη περισσότερο -φυσικά με πραγματικά αυτοκίνητα- αλλά και να γράφει δίχως φρένο...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!