NEAPINED

Η ΕΕ θα επιβάλλει διαβατήρια των μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο του 2027, τα ηλεκτρικά οχήματα (BEV) θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σχετικά «διαβατήρια» για την ενίσχυση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις διαδικασίες κατασκευής.

Στο πλαίσιο του νέου κανονισμού της ΕΕ για τις μπαταρίες, αυτά τα ψηφιακά έγγραφα, που συνδέονται με τον αριθμό αναγνώρισης οχήματος (VIN) και έναν κωδικό QR, θα αναφέρονται λεπτομερή στοιχεία για την προέλευση των πρώτων υλών, τις διαδικασίες προπαραγωγής και τις λεπτομέρειες μετά την κατασκευή, όπως η χωρητικότητα και η κατάσταση.

Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδρομής του ηλεκτρικού οχήματος από τις πρώτες ύλες έως το τελικό προϊόν, οι κατασκευαστές στοχεύουν να παρέχουν στους καταναλωτές πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των οχημάτων που επιλέγουν.

Στόχος των διαβατηρίων (ή πιστοποιητικών) μπαταριών είναι να ρίξουν φως στις συχνά αδιαφανείς και εναλλάξιμες αλυσίδες εφοδιασμού στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Το διαβατήριο μπαταριών θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές κοβαλτίου, γραφίτη, λιθίου, μαγγανίου και νικελίου, παρέχοντας μια λεπτομερή ηλεκτρονική διαδρομή αυτών των πρώτων υλών.

Οι κατασκευαστές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, διασφαλίζοντας την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ άλλα μέρη, όπως οι αγοραστές αυτοκινήτων, θα έχουν περιορισμένη πρόσβαση με βάση τον ρόλο τους στην αλυσίδα εφοδιασμού ή την κυκλική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγωγή των διαβατηρίων μπαταριών ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή και ενσωμάτωση μεγαλύτερων ποσοστών ανακυκλωμένων υλικών έως το 2035.

Τα διαβατήρια θα ενδυναμώσουν τους αγοραστές, προσφέροντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του EV στο προγενέστερο στάδιο, επηρεάζοντας τις αποφάσεις αγοράς με βάση περιβαλλοντικές εκτιμήσεις.

Πέρα από την ΕΕ, τα διαβατήρια μπαταριών μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορους σκοπούς, όπως η παροχή αποδεικτικών στοιχείων για τις φορολογικές πιστώσεις καθαρών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, υπάρχει η έννοια των βασικών διαβατηρίων μπαταρίας, για αγορές που δίνουν έμφαση στους δεύτερους αγοραστές και στις υπολειμματικές αξίες των μεταχειρισμένων BEV, ξεκινώντας από δεδομένα μετά την κατασκευή.

Καθώς η ΕΕ πιέζει για αυτή την επαναστατική αλλαγή, η κοινοπραξία Battery Pass Consortium, με επικεφαλής τη Systemiq και χρηματοδότηση από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, καθορίζει τις λεπτομέρειες των πληροφοριών που πρέπει να περιέχει ένα διαβατήριο μπαταρίας.

Με τη συμβολή βιομηχανικών κολοσσών όπως η Audi και η BMW, η κοινοπραξία στοχεύει να συμπεριλάβει 90 πληροφορίες σε επτά κατηγορίες στο διαβατήριο, εδραιώνοντας περαιτέρω τη δέσμευση για διαφάνεια και βιωσιμότητα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το 2027, οι κατασκευαστές που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτές οι λεπτομερείς πληροφορίες θα είναι άμεσα διαθέσιμες στις ρυθμιστικές αρχές, στους αντιπροσώπους και στους καταναλωτές, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ενημερωμένο και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο αυτοκινητιστικό μέλλον.

Τα διαβατήρια των μπαταριών θα βοηθήσουν σημαντικά τα κέντρα ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα θα είναι και ένα από τα μέτρα που θα ανακόψουν ένα μέρος από την εισβολή κινεζικών BEV που δεν πληρούν βασικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα σχετίζονται και με το ενεργειακό αποτύπωμα άνθρακα. Όπως έχει ανακοινώσει και η γαλλική κυβέρνηση.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!