NEA

Toyota, στην παραγωγή το iQ EV!

toyota_iq_ev_2012-8

Η ιαπωνική εταιρία παρουσιάζει μία νέα εκδοχή του ηλεκτροκίνητου iQ, αυτή που θα μπει στην παραγωγή έστω και σε περιορισμένο αριθμό…

  • Την απάντηση στο smart fortwo ED δίνει η Toyota με το ηλεκτροκίνητο iQ που είναι έτοιμο να μπει στην  παραγωγή. Με μήκος 3,12 m είναι 135 mm κοντύτερο από το συμβατικό iQ 1.3 CVT ενώ ζυγίζει 125 kg περισσότερα. Εξοπλίζεται με μπαταρία λιθίου-ιόντων που αποτελείται από 150 στοιχεία (με μέγιστη χωρητικότητα 12 kWh και 277,5 V) ενώ σε οικιακό δίκτυο 230 V επαναφορτίζονται σε 3 h. Μάλιστα, το 80% των μπαταριών μπορεί να αναπληρωθεί σε 15 min με ταχυφορτιστή. Σημειώνεται πως το σύστημα φόρτισης 3kW είναι υδρόψυκτο.
  • Ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να αποδώσει έως 163 Nm στους εμπρός τροχούς. Έτσι, το iQ EV μπορεί να επιταχύνει σε 14 sec για τα 0-100 km/h με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 125 km/h. Φυσικά, η εκπομπή ρύπων είναι μηδενική, η θεωρητική αυτονομία φτάνει τα 85 km ενώ η κατανάλωση είναι 134 Wh/km.
  • Εντύπωση, προκαλεί πάντως το γεγονός πως η ίδια η Toyota αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως παρόλο που αμιγώς BEV (Battery Electric Vehicle ή… μπαταριοκίνητα) οχήματα σαν το iQ EV ακούγονται ιδανικά για αστική μετακίνηση, το ζήτημα της περιορισμένης αυτονομίας και το δίκτυο ανεφοδιασμού που βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο αποθαρρύνουν κατευθύνοντας στα plug-in οχήματα, όπως είναι το Prius PHEV.
  • Θέμα προώθησης της plug-in έκδοσης του Prius, ή όχι, οι ιθύνοντες της Toyota ξέρουν κάτι καλύτερα αφού όπως έχουμε πει πολλάκις φορές στο caroto.gr οι ΜΕΚ θα κυριαρχήσουν και την επόμενη δεκαετία χάνοντας σταδιακά έδαφος από τα υβριδικά που θα γίνονται όλο και πιο… BEV προς την πλήρη μετουσίωση τους σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα… κάπου προς το 2030;

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!