ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελαστικά που «μιλούν» από την Continental

continental electronic Tyre Information System (1)

Στο μέλλον τα λάστιχα δεν θα έχουν μόνο αισθητήρα για την πίεση, αλλά και επιπλέον σένσορες που θα ενημερώνουν τον οδηγό για την ποιότητα της πρόσφυσης!

Η Continental εξελίσσει μία νέα τεχνολογία ελαστικών που διευρύνει την λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων ευστάθειας. Έως τώρα το λάστιχο αποτελούσε ένα απομονωμένο στοιχείο και το μοναδικό που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Ωστόσο, τι θα γινόταν αν υπήρχαν αισθητήρες για να συγκεντρώνουν δεδομένα για την πρόσφυση και την ολίσθηση με απόλυτη ακρίβεια;

continental electronic Tyre Information System (2)Το eTIS (ή electronic Tyre Information System) θα μπορούσε να «διαβάζει» πολύ νωρίτερα την απώλεια πρόσφυσης και να μεταφέρει ασύρματα τα δεδομένα κατευθείαν στην ηλεκτρονική μονάδα του ESC κάνοντας πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της δυναμικής ευστάθειας ενός οχήματος (με λίγα λόγια θα βελτιώνει τα «ανακλαστικά» του ESC). Ένα πιο προχωρημένο σενάριο είναι να ανιχνεύει εξαιρετικά ολισθηρό οδόστρωμα (από πάγο λόγω χαμηλής θερμοκρασίας) και μέσω cloud να ειδοποιεί άλλα οχήματα που κινούνται σε κοντινή απόσταση.

Μάλιστα, η Continental λέει πως το eTIS θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κλασικό σύστημα ελέγχου πίεσης (TMPS ή Tire Monitor Pressure System) και να υπολογίζει το βάρος, το φορτίο, την συνολική ταχύτητα ώστε να υποδεικνύει στον οδηγό την φθορά ή την αντικατάσταση του ελαστικού.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!