ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Hybrid Assist της Renault είναι το πρώτο στα 48 Volt

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή σε diesel κινητήρα και την εν λόγω mild hybrid διάταξη θα ακολουθήσουν αρκετοί άλλοι κατασκευαστές από τα επόμενα χρόνια…

Η Renault διαθέτει στην γκάμα των νέων Scenic & Grand Scenic μία ειδική diesel έκδοση η οποία είναι η πρώτη με δίκτυο στα 48 Volt. Το όλο σύστημα ονομάζεται Hybrid Assist και συνδυάζεται με τον γνωστό 1.5 dCi. Εδώ υπάρχει ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 10 kW (13,6 ίππων) όπου αναλαμβάνει τον ρόλο του start-stop, αλλά προσφέροντας πιο ομαλή και γρήγορη λειτουργία καθώς είναι γεφυρωμένος με ιμάντα.

Ως ηλεκτροκινητήρας επίσης συμβάλλει στον έργο του κινητήρα και σε συνθήκες cruising τον «ξεκουράζει» ως ένα μεγάλο βαθμό (με +4 kW και 15 Nm) συμβάλλοντας στην μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων. Κατά την επιβράδυνση υπάρχει αλλαγή πολικότητας και λειτουργίας ως γεννήτρια γεμίζοντας μία μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 150 Wh που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα. Συγκριτικά η έκδοση Hybrid Assist εκπέμπει 8 γρ. CO2/χλμ. λιγότερα (συνολικά 92) ενώ είναι οικονομικότερη κατά 0,4 λίτρα/100 χλμ. (μέση τυποποιημένη κατανάλωση 3,5).

Επιπλέον το Hybrid Assist προσφέρει μειωμένη εκπομπή NOx δίχως να ανακοινώνεται η ακριβής τιμή, ενώ για πρώτη φορά είχαμε δοκιμάσει το σύστημα στην διάρκεια της τεχνικής παρουσίασης της Continental (της οποίας ένα μεγάλο ποσοστό έχει περάσει στον όμιλο Schaeffler) ένα πρωτότυπο Scenic 48V αλλά με τον κινητήρα dCi 30. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Continental το δίκτυο 48V θα περάσει σχεδόν σε όλους τους ντίζελ επόμενης γενιάς και όπως έχουμε γράψει θα το δούμε και στο νέο 1.6 diesel που ετοιμάζουν οι KIA-Hyundai για το 2018.

Εδώ προσέξτε, πρόκειται για ένα mild hybrid σύστημα που παρόμοιο θα συναντήσουμε στα περισσότερα αυτοκίνητα (και βενζίνης, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Volvo), στο οποίο οι κατασκευαστές βασίζουν την περίφημη «υβριδοποίηση» (ή πιο εύστοχα electrification). Μάλιστα, αυτά του τύπου μοντέλα θα κατατάσσονται στα ηλεκτροϋβριδικά και κάπως έτσι το 2025 θα επαληθευτεί η μαγική αναλογία όπου το 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα πωλείται θα είναι «ηλεκτρικό». Έτσι για να μη νομίζετε πως σε οκτώ χρόνια από σήμερα ο πλανήτης θα γεμίσει αμιγώς ηλεκτρικά με κίνηση μόνο με μπαταρίες…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!