BLOGNEAΝίκος Ι. Μαρινόπουλος

Ε.Ε.: Πέρασε η μείωση του CO2 κατά 37,5% έως το 2030 [blog]

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και φορτηγών θα πρέπει να μειώσουν κατά 37,5% τον μέσο όρο εκπομπών του στόλου τους μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Φαινομενικά αυτό δεν ακούγεται κάτι σπουδαίο. Αν σκεφτείτε όμως πως η μείωση του 37,5% αφορά στα επίπεδα του 2021 τότε γίνεται αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι. Και αυτό διότι από το 2021 ήδη οι εκπομπές CO2 θα είναι μειωμένες κατά 31% με προβλεπόμενο όριο τα 95 γρ. CO2/χλμ. και με τον WLTP να έχει ενεργοποιηθεί πλήρως.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ε.Ε. θέλει με το ζόρι ηλεκτρικά αυτοκίνητα διότι μόνο με αυτά θα μπορέσει να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του CO2. Σήμερα ο μέσος όρος στην Ε.Ε. δεν πρέπει να ξεπερνά τα 130 γρ. CO2/χλμ. όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι στο 1,5% των συνολικών πωλήσεων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη και η πιο «βαριά» (από άποψη μοντέλων και κινητήρων αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, έχει επισημάνει πως για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα υπάρξουν συνέπειες αφήνοντας υπονοούμενα για περικοπές και απολύσεις.

Από την άλλη, η Γαλλία με τον «ελαφρύτερο» στόλο τάσσεται τάχθηκε υπέρ της Ε.Ε. με προτεινόμενο ένα 35% για το 2030. Τελικά υπήρξε συμβιβασμός στη μέση, σε σχέση με το 40% που ήθελε να περάσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Φυσικά προτεραιότητα έχει πάντοτε το περιβάλλον και η μείωση του CO2 που ευνοεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, η ένωση κατασκευαστών ACEA επισημαίνει πως με τα ισχύοντα και βραχυπρόθεσμα δεδομένα αυτοί οι στόχοι είναι εξοντωτικοί και σχεδόν ανέφικτοι.

Εδώ να επισημάνουμε πως αυτά τα όρια ισχύουν μόνο για την Ε.Ε. . Υπάρχει σχέδιο θεωρητικής απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες; Υπάρχει κάποιο είδος τιμωρίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και ακόμη μακρύτερα αποδυνάμωσης της θέσης της χώρας στην Ευρώπη; Ποιος ξέρει, ο χρόνος θα δείξει…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!