NEA

Ένα κλιπάκι για την μοναδικότητα της Honda [vid]

Γνωρίζετε πολλές εταιρίες αυτοκινήτου με τον ιδρυτή τους να κυκλοφορεί και να κουβεντιάζει με τους απλούς εργάτες στην παραγωγή ή να δοκιμάζει ο ίδιος τα μοντέλα του μέχρι την ηλικία των 65 ετών;

Ο λόγος για τον Soichiro Honda που κατάφερε να ιδρύσει μία μοναδική εταιρία με ορόσημο το θρυλικό «παπί» (1958). Βλέπετε, πριν το NSX, το Civic και τα CB υπήρχε το Super Cub. Ένα από τα δημοφιλέστερα δίκυκλα του πλανήτη με την παραγωγή του να ξεκινά το 1958 με μονοκύλινδρους τετράχρονους αερόψυκτους κινητήρες από 49 έως 109 cc.

H εταιρία ιδρύθηκε το 1946 από τον Soichiro Honda με σκοπό τη εξέλιξη μικρών σε κυβισμό δίχρονων κινητήρων. Το 1959 η Honda κατασκευάζει το πρώτο της αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής, ένα μικρό φορτηγάκι, το T360, που μπήκε σε ευρεία παραγωγή τέσσερα χρόνια μετά. Μετά από διάφορα μοντέλα η καθιέρωση έρχεται το 1972 με το Civic με ένα υπεραποδοτικό κινητήρα (τεχνολογίας CVCC ή Compound Vortex Controlled Combustion, με προθάλαμο που δημιουργούσε πολύ πτωχό καύσιμο μίγμα) κόντρα στην πετρελαϊκή κρίση.

To 1990 το κεντρομήχανο πισωκίνητο NSX με V6 κινητήρα VTEC βάζει φωτιά στη κατηγορία των σπορ μοντέλων ενώ 9 χρόνια μετά το S2000 θέτει αποτελεί ένα από τα πιο «αντρικά» πισωκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους το πρώτο υβριδικό μοντέλο, το Insight (το Toyota Prius κυκλοφορούσε από το 1997 μόνο σε dealers της εταιρίας στην Ιαπωνία, το 2000 ξεκίνησε η παγκόσμια διάθεσή του).

To παραπάνω βίντεο μας υπενθυμίζει πως η Honda είναι μία από τις πιο ξεχωριστές εταιρίες κατασκευάζοντας μηχανές για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα έως για snow-mobile και για σκάφη θαλάσσης. Αποκορύφωμα αποτελεί η πορεία της μάρκας στην Formula 1 που φέτος φαίνεται να δικαιώνει τους Ιάπωνες με την Red Bull Racing και την Toro Rosso θέλοντας να ξεχάσουν τις απογοητευτικές τελευταίες σεζόν με την McLaren.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά.

Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock.

Το caroto team σας ευχαριστεί!