ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Audi, o νέος 1.8 TFSI [upd + vid]

Ακολουθήστε το caroto.gr στο Google News για άμεση ενημέρωση

audi-new-18-tfsi

To caroto.gr σας παρουσιάζει περισσότερες λεπτομέρειες με όμορφες απεικονίσεις καθώς και το πρώτο βίντεο για το νέο 1.8 TFSI…

audi-new-18-tfsi-direct-indirect-injectionΑν έχετε διαβάσει την προηγούμενη ανάρτηση για το νέο 1.8 TFSI τότε θα αναρωτιέστε σε τι εξυπηρετεί ο διπλός ψεκασμός (πρώτη εφαρμογή στο προηγούμενης γενιάς Lexus GS 350h). Μία βάσιμη υπόθεση είναι πως οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού παρουσιάζουν ένα… θεματάκι σχετικά με την εκπομπή μικροσωματιδίων· αξιοσημείωτο είναι πως οι προδιαγραφές Euro 5 & 6 είναι ίδιες με εκείνες των πετρελαιοκινητήρων! Πως μπορεί κανείς να προσπεράσει το ζήτημα των μικροσωματιδίων; Με το τρικ του έμμεσου ψεκασμού σε χαμηλά φορτία ξεγελώντας κατά κάποιο τρόπο την διαδικασία του Euro ψεκάζοντας το καύσιμο στον αυλό, πριν τις βαλβίδες εισαγωγής, και όχι κατευθείαν στον κύλινδρο. Έτσι, ο νέος 1.8 TFSI πληροί ακόμη και το Euro 6!

SMS===>Audi, περισσότερα στοιχεία για το νέο 1.8 TFSI

audi-new-18-tfsi-electronic-coolant-thermostatΑυτό που ξεχωρίζει στο νέο 1.8 TFSI είναι το σύστημα ψύξης του κινητήρα το οποίο είναι πλήρως ηλεκτρονικά ελεγχόμενο (διαθέτει ηλεκτρονικό θερμοστάτη). Ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλαπέτο (η κίνησή του σχετίζεται με ένα δεύτερο για την ψύξη της εξαγωγής) ρυθμίζει τη ροή του ψυκτικού υγρού με τέτοιο τρόπο (ουσιαστικά την περιορίζει από το κυρίως κύκλωμα) ώστε να εξασφαλίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του κινητήρα όσο το δυνατό το συντομότερο από την στιγμή που θα ενεργοποιηθεί (στην προθέρμανση το δεύτερο κλαπέτο ουσιαστικά εμποδίζει πλήρως την κυκλοφορία). Στη συνέχεια το κλαπέτο αλλάζει κλίση σταδιακά και επιτρέπει την ροή του υγρού διατηρώντας τη θερμοκρασία σε ένα εύρος 85-107 C για καλύτερη απόδοση). Αναλυτικότερα, σε συνθήκες χαμηλού φορτίου το ζητούμενο είναι η υψηλότερη θερμοκρασία (μέχρι 107 C) ώστε να βελτιώνονται τα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά αλλά και να μειώνονται οι μηχανικές τριβές. Σε συνθήκες υψηλότερου φορτίου και rpm η θερμοκρασία του ψυκτικού υγρού σταδιακά μειώνεται στους 85 C βελτιώνοντας την απόδοση και την κατανάλωση καυσίμου.

Επίσης, η πολλαπλή εξαγωγής είναι ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή (με σύστημα Valvelift) η οποία υδροψύχεται. Αυτή η λύση βοηθά στην μείωση της θερμοκρασίας ώστε να μην απαιτείται πλουσιότερο μίγμα σε συνθήκες υψηλού φορτίου μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου στην γρήγορη οδήγηση. Ο στροβιλοσυμπιεστής είναι επίσης νέος με ηλεκτρονική βαλβίδα wastegate για ταχύτερη και ακριβέστερη ρύθμιση της πίεσης στο σύστημα.

audi-new-18-tfsi-oil-circuitΜεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στην μείωση των εσωτερικών τριβών με ειδική “νανοτεχνολογική” επίστρωση στα έμβολα και στα ελατήρια τους και την υιοθέτηση δύο ελαφρύτερων αξόνων εξισορρόπησης (φαίνονται καθαρά στο βίντεο). Νέου τύπου είναι και η αντλία λαδιού ενώ το ηλεκτρικό σύστημα ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κυκλοφορία του λαδιού για αποτελεσματικότερη ψύξη των εμβόλων.

SMS===> Χρονίζεται, άρα και βυθίζεται…

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!
Back to top button