NEAPINEDΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι να τσεκάρετε στο αυτοκίνητο σας πριν τις διακοπές!

Οι ετοιμασίες για τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινούν πολλές μέρες πριν βάλουμε το κλειδί στη μηχανή του αυτοκινήτου. Εχουμε προνοήσει για εισιτήρια, διαμονή και όλες τις λεπτομέρειες που απαιτεί ένα ταξίδι.

Ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τις ανάγκες του αυτοκινήτου! Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον παλαιότερο στόλο οχημάτων (15 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας οχημάτων), όλοι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να είναι σχολαστικοί με την συντήρηση του οχήματος τους.

Προφανώς αν έχουμε ξεχάσει να κάνουμε σέρβις στο αυτοκίνητο για καμιά 20αριά μήνες, όποια βλάβη εμφανιστεί…το πιθανότερο είναι να μην είναι αντιμετωπίσιμη μια μέρα πριν τις διακοπές μας. Που να βρεις άλλωστε συνεργείο αργά την Παρασκευή…που οι περισσότεροι ξεκινούν τις διακοπές τους. Σε κάθε περίπτωση λίγο πριν μπει το κλειδί στη μηχανή για τις διακοπές μας ας τσεκάρουμε τα παρακάτω:

Έλεγξε τη μπαταρία 

Το κλασικοτερο παράδειγμα για ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται  καινούργια μπαταρία είναι όταν βάζουμε το κλειδί στην μίζα και την γυρνάμε,  όχι μόνο δεν παίρνει μπρος το αυτοκίνητο αλλά την ίδια στιγμή ακούγεται ένας θόρυβος περίεργος.

Έλεγξε τα υγρά του αυτοκινήτου

Λάδια κινητήρα, υγρά φρένων, υγρά υαλοκαθαριστήρων, στάθμη ψυκτικού υγρού. Όλα τους σημαντικά σε έναν έλεγχο ρουτίνας, αλλά πολύ περισσότερο, όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις διακοπές.

Τσέκαρε ελαστικά & φρένα

 Εάν σε κάθε πάτημα ακούς έναν περίεργο ήχο, συνήθως μεταλλικό σύσρσιμο, αυτό να σας υποψιάσει ι πως έχει γίνει φθορά φρένων και χρειάζονται άλλαγμα τα τακάκια. Σε ό,τι αφορά τα ελαστικά, εάν αυτά έχουν περάσει τα 4 χρόνια ή έχουν πάνω από 60.000 χιλιόμετρα είναι μια ένδειξη πως χρειάζονται αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση οφείλεται να ελέγχετε και την απαιτούμενη πίεση που χρειάζονται.

Τέσταρε το κλιματιστικό

Όπως και με τα οικιακά κλιματιστικά, είναι κομβικής σημασίας η συντήρηση του κλιματιστικού και στο αυτοκίνητο. Εκτός από την αποτελεσματική λειτουργία, ένα service στο air condition προσφέρει πολλά περισσότερα. Ένα σωστά συντηρημένο σύστημα κλιματισμού, θα φιλτράρει αποτελεσματικά τη σκόνη αλλά και τα μικροσωματίδια, ώστε ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι καθαρός.
Αν νιώθεις ότι το κλιματιστικό δεν βγάζει όσο κρύο αέρα θα έπρεπε, πήγαινέ το για αντικατάσταση φίλτρου ή συμπλήρωση φρέον.

Τσέκαρε τους υαλοκαθαριστήρες

Μπορεί το χειμώνα όλοι να σπεύδουμε να αλλάζουμε τους υαλοκαθαριστήρες, ωστόσο το καλοκαίρι ξεχνάμε να τους αλλάζουμε…και υπομένουμε τον διαπεραστικό ήχο του χαλασμένου από τη ζέστη υαλοκαθαριστήρα. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες περιστέρια και λοιπά πτηνά βάζουν στόχο το παρμπρίζ και απαιτούν σημαντική ποσότητα νερού για να καθαρίσει. Αρα τσεκάρουμε τους υαλοκαθαριστήρες, αν γυρνάνε χωρίς θόρυβο και την ίδια στιγμή συμπληρώνουμε με ειδικό υγρό ή και με νερό.

Τσέκαρε τα φώτα

Οι περισσότεροι τσεκάρουν τα εμπρόσθια φώτα ξεχνώντας ότι και πίσω το αυτοκίνητο έχει φώτα. Αρα ελέγχουμε όλους τους λαμπτήρες που διαθέτει το αυτοκίνητο.
 Πρέπει να βεβαιωθείς ότι βλέπεις και σε βλέπουν, για να αποφύγεις τα ατυχήματα. Έλεγχος αυτοκινήτου χωρίς έλεγχο στα φώτα δεν παίζει.

Εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης έχεις;

Σε κάθε αυτοκίνητο ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης είναι υποχρεωτικός, καθώς μπορεί να βοηθήσει τον οδηγό ή τους επιβάτες σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ταξίδια, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • φαρμακείο
  • προειδοποιητικό τρίγωνο
  • γρύλο και «σταυρό» για τοποθέτηση ρεζέρβας
  • φακό
  • ειδικά γάντια εργασίας
  • φωσφοριζέ γιλέκο
  • καλώδια ρεύματος
  • πυροσβεστήρα

Τέλος κάνε και ένα  καλό πλύσιμο του αυτοκινήτου, προσέθεσε κι ένα ωραίο άρωμα εσωτερικού χώρου και οι διακοπές θα ξεκινήσουν όμορφα! Εμεις συστήνουμε ένα καλό πλύσιμο με τα χεράκια σας πριν φύγετε για διακοπές και ένα ακόμα καλύτερο πλύσιμο σε πλυντήριο στην επιστροφή.

Ο παραπάνω έλεγχος δεν θα σας πάρει πάνω από 10 λεπτά. Αν μάλιστα είστε και πιο σχολαστικοί μπορείτε να πάτε σε συνεργείο της αρεσκεία σας προκειμένου να γίνει και έλεγχος σε παραπάνω σημεία. Πλέον τα περισσότερα συνεργεία διενεργούν ελέγχους με κόστος πολύ χαμηλό ή και δωρεάν πολλές φορες. Αλλωστε ο στόχος για ξέγνοιαστες διακοπές περνάει και από το όχημα μας.

Κώστας Χαλκιαδάκης

Πέρα από τους τέσσερις τροχούς η μεγάλη του αγάπη είναι να παίζει λύρα και φυσικά να πατά σε κρητική γη...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!