ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περισσότερα για το Hybrid4 των Citroen-Peugeot [vid]

untitled-1

Παρακολουθείστε μερικά αναλυτικά σχεδιαγράμματα και βίντεο για να κατανοήσουμε καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρώτο πετρελαιοκίνητο υβριδικό παραγωγής…

citroen-ds5-hybrid4Πετρελαιοκίνητο ή υβριδικό; Μία απορία που μετά την απελευθέρωση των ντίζελ είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ δίνοντας τέλος σε ένα κωμικοτραγικό… αστείο. Ποιο ήταν αυτό; Φανταστείτε ένα υβριδικό με εκπομπή CO2 κάτω από 100 g/km να μην μπορεί να κυκλοφορήσει π.χ. στην Αθήνα επειδή η βασική του κινητήρια πηγή είναι ο πετρελαιοκινητήρας. Παγκόσμια πρωτοτυπία! Ωστόσο, η πρόσφατη κατάργηση του “εμπάργκο” έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους προτού γίνουμε ξανά «πρωτοσέλιδο» αποτελώντας θείο δώρο στις Citroen/Peugeot οι οποίες (ξέχωρα από τον εξαιρετικό 1.6 HDi) κατά πάσα πιθανότητα θα λανσάρουν τα υβριδικά DS5 και 3008 αντίστοιχα (μάλιστα θα υπάρξει και υβριδικό RCZ) τέλη του 2012.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υβριδικό σύστημα που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται στην καλωδιακή και όχι στην μηχανική σύζευξη· άλλωστε την άποψή μου όπως και σχετική ανάλυση την έχω δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο. Ωστόσο, τα αναλυτικά σχέδια, τα όμορφα βίντεο και φυσικά το «πράσινο» φως για την πετρελαιοκίνηση μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ για ακόμη μια φορά σε μία έξυπνη -ως προς την υλοποίησή της- ιδέα. Ένα αυτοκίνητο που αποδίδει 200 PS (έστω και σε ένα mode), καταναλώνει κάτω από 4 lt/100km και εκπέμπει λιγότερο από 100 g/km CO2 είναι εντυπωσιακό. Απλά εντυπωσιακό(;).

SMS===>Πόσο υβριδικό είναι το Peugeot 3008 HYbrid4;

Διότι στο δια ταύτα αυτό που έχει σημασία για τον καταναλωτή δεν είναι μόνο η απόδοση αλλά το κόστος χρήσης και κτήσης το οποίο μην περιμένετε πως θα είναι τόσο δελεαστικό -σχετικά με το χρήσης- ή τόσο χαμηλό -σχετικά με το κτήσης. «Μα, θα πείτε, πρόκειται για νέες τεχνολογίες που με τα χρόνια θα γίνουν πιο προσιτές π.χ. όπως συμβαίνει με τα Chevrolet Volt / Opel Ampera». Αντιλέγω και λέγω πως το Toyota Prius κυκλοφορεί κοντά μιάμιση δεκαετία και ακόμη κοστίζει κοντά στα 30 χιλιάρικα δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές φοροαπαλλαγές που… ξαλαφρώνουν την τελική τιμή πώλησης. Ενημερωτικά, πάντως, να ξέρετε ότι στην Γαλλία το DS5 Hybrid4 «εκκινεί» από 39.950€ ενώ το 3008 Hybrid4 από 37.400€.

Hybrid4…

Εν τάχει να υπενθυμίσω πως στην περίπτωση του Citroen DS5 το σύστημα Hybrid4 απαρτίζεται από δύο βασικά μέρη που συνδέονται με ξεχωριστούς δίαυλους επικοινωνίας. Στον εμπρός άξονα (ο ίδιος τοποθετείται και σε άλλα μοντέλα όπως το 508 RXH) βρίσκεται ο πετρελαιοκινητήρας 2.0 HDi (160 PS) που συνδυάζεται με σύστημα stop/start και αυτοματοποιημένο κιβώτιο 6 σχέσεων. Στον πίσω άξονα έχει τοποθετηθεί το ηλεκτροκίνητο μέρος που περιλαμβάνει τον ηλεκτροκινητήρα (27 kW), τις μπαταρίες (νικελίου-μετάλου), τον μειωτήρα και την ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης. Αρκετοί ίσως να βρείτε υπερβολικά «σοφιστικέ» το όλο σύστημα αλλά το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι του ομίλου PSA (ή καλύτερη της Bosch) έδωσαν ένα μικρό ρεσιτάλ. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να «παντρευτεί» η κίνηση σε δύο ανεξάρτητους άξονες με κοινό σημείο αναφοράς;

Ώρα για κουΐζ: για ποιους λόγους δεν έχουμε δει ακόμη κάποιο υβριδικό πετρελαιοκίνητο project σε σειραϊκή, παράλληλη ή μεικτή διάταξη;

Με τέσσερις επιλογές…

Ο ορισμός της ονομασίας του συστήματος προκύπτει από τις τέσσερις επιλογές κίνησης που μπορεί να επιλέξει ο οδηγός από ένα περιστροφικό διακόπτη και λιγότερο από την δυνατότητα μετάδοσης της κίνησης στους τέσσερις τροχούς.

  • Auto: το σύστημα βελτιστοποιεί αυτόματα την υβριδική του λειτουργία με προτεραιότητα την κατανάλωση προσφέροντας ηλεκτρική κίνηση με ταχύτητα έως 69 km/h και συνολική ισχύ 163 PS
  • ZEV (Zero Emission Vehicule): η ηλεκτροκίνηση είναι εφικτή αρκεί η ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 59 km/h (μετέπειτα εμπλέκεται ο ντίζελ) και για μέγιστη απόσταση 4 km. H προσφερόμενη ισχύς είναι 27,2 PS, για επιπλέον ισχύ συνδράμει ο ΜΕΚ ανεξαρτήτως ταχύτητας του οχήματος.
  • 4WD: για μέγιστη πρόσφυση δημιουργείται μία τεχνητή τετρακίνηση όπου οι μπροστινοί τροχοί κινούνται από τον πετρελαιοκινητήρα και οι πίσω από τον ηλεκτροκινητήρα. Εδώ η μέγιστη ισχύς φτάνει τους 190 PS.
  • Sport: σε αυτή την επιλογή η απόδοση φτάνει τους 200 PS καθώς ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί έμμεσα σαν booster για τον ΜΕΚ προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις.

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!