NEAΔΙΑΦΟΡΑΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

7 φανταστικές ιδέες που θα αλλάξουν τα μέσα μεταφοράς στο μέλλον!

crazy auto future

Ας δούμε μερικές πρωτότυπες ιδέες οι οποίες ακόμη και αν δεν υλοποιηθούν ούτε σε… έναν αιώνα, δεν παύουν να εντυπωσιάζουν στην σύλληψή τους!

Τα πρωτότυπα μοντέλα ή concept cars δημιουργούνται για να βολιδοσκοπήσουν τις αντιδράσεις του κοινού δρομολογώντας τις μελλοντικές εξελίξεις προς την παραγωγή ή όχι. Πολλά από αυτά βρίσκονται πολύ μπροστά από την εποχή τους, αλλά αλήθεια ποια είναι αυτή; Σε μερικά χρόνια, δεκαετίες ή στον επόμενο αιώνα; Όπως και να έχει ένα μεταφορικό μέσο σχεδιάζεται για να μεταφέρει επιβάτες από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β. Ίσως αυτός να είναι και ο μοναδικός κοινός παρονομαστής των παρακάτω project!

zoox boz (6)1 Για τα τμήματα έρευνας & εξέλιξης της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή η δεκαετία ανήκει στην αυτόνομη οδήγηση. Με απλά λόγια πως μπορεί ένα μεταφορικό μέσο να μεταφέρει τους επιβάτες του δίχως να υπάρχει οδηγός. Φυσικά, αυτό το σενάριο ακούγεται ακόμη πολύ μακρινό ενθουσιάζοντας όμως σχεδιαστές και οραματιστές. Για παράδειγμα στο Zoox Boz ή στο Rinspeed XchangE οι επιβάτες θα μπορούν να κάθονται αντικριστά και να συνομιλούν σα να ταξιδεύουν σε μια τρενάμαξα.

2013game-changingconceptcars-162 Μιας και μιλήσαμε για τρένα ένα από τα πιο φιλόδοξα project είναι αυτό του Elon Musk ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει τρελαθεί να τουϊτάρει για να προασπιστεί την αξιοπιστία των αγαπημένων του Tesla (εδώ το bitcoin). Φυσικά, αν δεν ήταν αυτός που… είναι όλοι θα μιλούσαν για ένα τρελό που φαντάζεται ένα υπερηχητικό Hyperloop να ταξιδεύει από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο σε μόλις 30 min με ταχύτητα κοντά στα 1.300 km/h!

armadillo (1)3 Με πολύ μικρότερη ταχύτητα κινούνται τα αυτοπροσαρμοζόμενα αυτοκινητάκια σαν μικροί transformers! Όπως το Armadillo-T που σχεδιάστηκε από το κορεατικό επιστημονικό ινστιτούτο KAIST και πρόκειται για ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκινητάκι του οποίου το πίσω μέρος σηκώνεται προς τα πάνω. Μαζί με τους πίσω τροχούς με αποτέλεσμα το μήκος του να μειώνεται από τα 3,20 στα 1,65 m και ταυτόχρονα οι δύο επιπλέον μικροί τροχοί που εμφανίζονται στο κάτω μέρος να επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη του να το σπρώξει και στον πιο μικρό διαθέσιμο χώρο στάθμευσης.

Hiriko MITs CityCar project (22)Όπως λέει η ομάδα που εξέλιξε το Armadillo -T (δεν είναι η πρώτη προσπάθεια με ανάλογη λογική στην ιστορία, καθώς έχει προηγηθεί το Renault Zoom το 1992 και το 2010 το Hiriko από το MIT και το ισπανικό ινστιτούτο Dinokinn) μέσω του καθηγητή In-Soo Suh που είναι επικεφαλής της, το αναδιπλούμενο ηλεκτρικό αυτοκινητάκι είναι ιδανικό για car-sharing, για να το νοικιάζουν τουρίστες αλλά και για μετακινήσεις μέσα σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους. Παρόμοια αυτοκινητάκια έχουν παρουσιάσει και άλλες εταιρίες όπως το Casple-Podadera.

2013game-changingconceptcars-274 Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα είναι η απατηλή υπόθεση των ιπτάμενων αυτοκινήτων, τουλάχιστον όχι με την συμβατική τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Terrafugia και πιο πρόσφατα η Aeromobil. Ένα ακόμη όραμα των ειδικών είναι τα προσωπικά μέσα μετακίνησης όπως το Segway που με τις σημερινές συνθήκες δεν «τσουλάνε». Η Honda έχει επιδείξει το UNI-CUB ενώ ακόμη πιο πέρα έχει προχωρήσει η Toyota με το F2V όπου ο αναβάτης επικοινωνεί με το όχημά του δίχως να χρειάζεται πηδάλιο και διάφορα άλλα πειραματικά όπως το EV i-ROAD. Εμάς μας άρεσε πάντως περισσότερο αυτό της Kawasaki!

Daimler envisions the future of car technology (2)5 Ότι και να γίνει στο απώτερο μέλλον τα προσωπικά δεδομένα θα αποτελούν μάλλον μία άγνωστη έννοια (θα το ξέρετε καλύτερα αν είστε φανατικοί του FB), ακόμη και στο αυτοκίνητο το οποίο θα είναι εκτεθειμένο απέναντι ακόμη κα σε κακόβουλα λογισμικά. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα τα αυτοκίνητα θα είναι δικτυωμένα σε ασύρματους κόμβους (όπως στο Car-to-X) και φορτωμένα με συσκευές εντοπισμού στίγματος, κάμερες, ραντάρ κ.α.

williebus-26 To πρωτότυπο λεωφορείο Willie Bus δεν έχει κανονικό αμάξωμα από συνθετικά ή μεταλλικά πάνελ. Αυτά έχουν αντικατασταθεί από τεράστιες διάφανες οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) οι οποίες προσφέρουν διάφορες πληροφορίες στους επιβαίνοντες ενώ θα αποτελούν ότι καλύτερο για διαφημίσεις!

volkswagen_hover_car-47 Πάντως το πιο προχωρημένο από όλα είναι το Hover Car, ένα διθέσιο city car που αιωρείται (hover) μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος κινούμενο σε ειδικά σχεδιασμένους δρόμους με ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Βέβαια, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο προχωρημένο αν χρησιμοποιούσε τεχνολογία… αντιβαρύτητας!

Nίκος Ι. Mαρινόπουλος

Πρόκειται για τον δημιουργό και συντονιστή του καρότου με τις περισσότερες τεχνολογικές βιταμίνες σε όλον τον κόσμο!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!